#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biochemické a imunohistochemické markery poškození mozku


Authors: D. Vajtr 1,3;  R. Průša 1;  L. Houšťava 2;  F. Šámal 2;  J. Kukačka 1;  J. Pachl 4
Authors‘ workplace: Ústav klinické biochemie a patobiochemie UK 2. LF a FN Motol 1;  Neurochirurgická klinika UK 3. LF a FNKV 2;  Oddělení soudního lékařství, Nemocnice Sokolov 3;  Klinika anesteziologie a resuscitace UK 3. LF a FNKV 4
Published in: Soud Lék., 51, 2006, No. 3, p. 36-41

Overview

Při primárním nebo sekundárním poranění mozku se uvolňují do cirkulace proteiny z poškozených tkání, které mohou sloužit jako sérové markery poškození gangliových a gliových buněk (neuron specifická enoláza a protein S-100B). Další markery poranění jsou detekované jako specifické ukazatele difuzního axonálního poškození imunohistochemicky (amyloid prekurzor protein, neuron specifická enoláza, gliální kyselý fibrilární protein a povrchový antigen receptor CD 68). Některé markery korelují s poškozením hemato-encefalické bariéry, např. matrixové metaloproteinázy (MMP-2, 9) a enzym syntetizující oxid dusnatý (iNOS).

Zaměřili jsme se na studium biomechaniky vzniku poranění, primární a sekundární typ poškození mozku a nejčastěji používané markery kraniocerebrálního poranění v klinické a autoptické diagnostice.

Klíčová slova :
kontuze – difuzní axonální poškození – neuron specifická enoláza – protein S-100B.


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#