#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnostika úrazových a hypoxických změn CNS – imunohistochemická studie


Authors: P. Toupalík;  I. Bouška
Authors‘ workplace: Institut of Forensic Medicine Charles University, 2nd Medical Fakulty, Praha
Published in: Soud Lék., 50, 2005, No. 3, p. 42-44

Overview

Ve skupině zemřelých po kraniocerebrálním poranění a zemřelých s anamnesou prolongované hypoxie bez mechanického poranění CNS byla provedena imunohistochemická detekce neuron-specifické enolázy a b-amyloid prekurzor proteinu. Neuron-specifická enoláza (NSE) je produkována nervovými buňkami a je považována za vhodný ukazatel poranění neuronů i axonů. Zatímco nepoškozené neurony vykazují pozitivitu při vyšetření s protilátkami anti-NSE, v případě mechanického traumatu i prolongované hypoxie byl pozorován signifikantní pokles této bílkovinné substance již během 2 hodin po úrazu. Zaznamenali jsme přítomnost NSE v poškozených axonech již několik minut po poranění, zatímco v případě hypoxie mozku bez mechanického traumatu nebyla pozorována žádná, nebo jen minimální reakce s protilátkou anti-NSE bez topografické vazby na axony.

b-amyloid prekurzor protein (b-APP) je nízkomolekulární bílkovina, jejíž normální hodnoty v axonech nejsou detekovatelné standardními imunohistochemickými metodami. Zaznamenali jsme přítomnost této bílkoviny v úrazově změněných axonech, zatímco v případech hypoxie mozku bez mechanického traumatu byla pozorována přítomnost b-APP jen ojediněle.

Klíčová slova:
poranění mozku – imunohistochemie – neuron-specifická enoláza - b-amyloid prekursor protein – difuzní axonální poranění – hypoxie


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#