#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Půda s amikacinem k záchytu beta-hemolytických streptokoků


Authors: M. Dvořáková Heroldová;  M. Dvořáčková
Authors‘ workplace: Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 55, 2006, č. 2, s. 73-75

Overview

Beta-hemolytické streptokoky se uplatňují jako etiologické agens sekundárních infekcí ran, ulcerací a dekubitů. Jejich laboratorní diagnostika bývá komplikována tím, že se na infekci často podílejí i další, růstově méně náročné bakterie (Staphylococcus aureus, pseudomonády a enterobakterie). Ty na krevním agaru přerůstají kolonie beta-hemolytických streptokoků.

Byl srovnán záchyt beta-hemolytických streptokoků na krevním agaru a na selektivním krevním agaru s přídavkem amikacinu (36 μg/ ml).

Celkem bylo vyšetřeno 836 vzorků od 782 pacientů. Zachyceno bylo 86 izolátů beta-hemolytických streptokoků. V 73 případech byly identifikovány další bakteriální druhy podílející se na infekci. Nejčastěji to byl S. aureus a Pseudomonas aeruginosa. U vzorků, kde byla zjištěna smíšená infekce, bylo 46 izolátů beta-hemolytických streptokoků zachyceno jak na krevním agaru, tak na krevním agaru s amikacinem. Dalších 27 izolátů bylo zachyceno pouze na krevním agaru s amikacinem. Bez použití selektivní půdy by uniklo 37 % izolátů beta-hemolytických streptokoků u vzorků z kožních lézí.

Klíčová slova:
beta-hemolytické streptokoky – sekundární kožní infekce – selektivní půda.


Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#