#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hemolytický antagonismus mezi β-hemolyzinem Staphylococcus aureus a exosubstancí některých kmenů Enterococcus faecalis


Authors: A. Vítková 1;  M. Votava 2
Authors‘ workplace: Mikrobiologické oddělení, Nemocnice Břeclav, příspěvková organizace 1;  Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně 2
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 54, 2005, č. 1, s. 11-15

Overview

Cíl:
Náhodně se zjistilo, že některé kmeny Enterococcus faecalis inhibují hemolýzu Staphylococcus aureus s produkcí β-hemolyzinu. Cílem práce bylo najít optimální podmínky pro vznik tohoto jevu a pokusit se charakterizovat látku, která za něj odpovídá.

Materiál a metodika:
Celkem 91 kmenů z klinických vzorků a 5 sbírkových kmenů E. faecalis a 9 kmenů E. faecium z klinických vzorků bylo testováno na krevním agaru s 5 % ovčích erytrocytů vyrobeném z těchto základů: Columbia Agar Base (BBL, 211124), Columbia Agar (Bio Mérieux, 51026), Blood Agar Base (Bio-Rad, 64524), Blood Agar Base (Columbia) (Ferosa, 1-034), Columbia Blood Agar Base (HiMedia, M114), Základ pre krvný agar č. 4 (Imuna), Columbia Agar Base (Merck, 10455) a Columbia Agar Base (Oxoid, CM331). Exosubstance produkovaná kmeny E. faecalis byla izolována acetonovou precipitací a podrobena účinku zvýšené teploty a trypsinu.

Výsledky:
Ze souboru 91 kmenů E. faecalis z klinických vzorků jich 33 (36 %) produkovalo látku, která inhibovala hemolýzu vyvolanou β-hemolyzinem S. aureus. Stejný nález vykazovaly též 2 z 5 sbírkových kmenů E. faecalis a žádný kmen E. faecium. K inhibici hemolýzy docházelo na všech testovaných půdách. Popsaný jev byl nejvýraznější na krevních agarech připravených ze Základu pre krvný agar č. 4 (Imuna) a Columbia Agar Base (BBL) při pH půd 7,0–7,5 a za kultivace při 37 °C po dobu 24 hod. Stejný účinek měla substance izolovaná z pozitivních kmenů. Tento účinek zrušilo vystavení látky teplotě 70 °C po dobu 15 min, stejně jako působení 0,1% trypsinu po dobu 30 min. Schopnost kmene inhibovat stafylokokovou hemolýzu korelovala s jeho schopností produkovat proteázu.

Závěr:
Asi třetina kmenů E. faecalis pocházejících z klinických vzorků produkuje substanci pravděpodobně proteinové povahy a charakteru proteázy, která částečně potlačuje hemolýzu způsobenou β-hemolyzinem S. aureus.

Klíčová slova:
Enterococcus faecalis – Staphylococcus aureus – inhibice hemolýzy – proteáza.


Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#