#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Postřehy z CEM23 (Central European Meeting 2023)


Authors: Veronika Mlejnská;  Adriena Bartoš Veselá;  Jiří Kolář;  Tra Mi Nguyenová;  Hana Sedláčková;  Milan Hora
Authors‘ workplace: Urologická klinika Fakultní nemocnice Plzeň
Published in: Ces Urol 2023; 27(2): 122-125
Category: Information

Po dlouhém boji s pandemií onemocnění covid-19 se svět navrátil do zajetých kolejí. Na akademické půdě tomu není jinak, a proto jsme měli letos možnost přivítat jaro s dalším ročníkem konference CEM23 (Central European Meeting), tentokrát v historickém městě králů, polském Krakově. Konference se konala ve dnech 24.–25. 3. 2023 v moderních prostorách bývalého lihovaru Fabryczna 13. Možná trochu nešťastně připadl termín konference v relativně těsné návaznosti na největší evropské setkání urologů – 38. ročník kongresu EAU 2023, konaného v italském Miláně dva týdny předtím. Pro ty, kteří měli to štěstí navštívit jak Milán, tak Krakov, se jistě nabízí srovnání obou vzdělávacích akcí. Po rozlehlých sálech a halách v Miláně, kde jste občas ani nedohlédli na konec, se mohla konference CEM23 zdát trochu komorní. Místo čtyř dnů, programových sekcí v několika různých místnostech simultánně nebo nepřebernému množství firemních stánků, představujících nejrůznější výrobky a přístroje, bylo setkání v Krakově o dost menší. Na druhou stranu bylo i o dost osobnější, a to nejen z důvodu menších prostor, ale i v rámci diskuzí po jednotlivých přednáškách. Jistě si domyslíte, že i workshopů a přednášek bylo méně, nutno však podotknout, že ve valné většině případů se programové sekce nepřekrývaly, nemuseli jste tedy dlouho rozmýšlet, která témata si poslechnete a která budete muset oželet. Nebyl tedy takový výběr, nicméně každý si sám musí rozhodnout, který styl je mu milejší. V neposlední řadě musím také zmínit, že celkově panovala i velmi přátelská atmosféra.

Vchod do areálu Fabryczna 13 <br> 
Fig. 1. The entrance to the Fabryczna 13 compound
Image 1. Vchod do areálu Fabryczna 13
Fig. 1. The entrance to the Fabryczna 13 compound

Prof. Dr. Milan Hora přednáší o vývoji radikální
nefroureterektomie <br> 
Fig. 2. Prof. Dr. Milan Hora during a presentation
about the evolution of radical nefroureterectomy
Image 2. Prof. Dr. Milan Hora přednáší o vývoji radikální nefroureterektomie
Fig. 2. Prof. Dr. Milan Hora during a presentation about the evolution of radical nefroureterectomy

Dr. Hana Sedláčková při „souboji zemí“, předsedají
Prof. Dr. Shahrokh F. Shariat a Prof. Dr. Piotr L.
Chlosta vpravo <br> 
Fig. 3. Dr. Hana Sedláčková during “the country
competition“, presiding Dr. Shahrokh F. Shariat and
Prof. Dr. Piotr L. Chlosta on the right
Image 3. Dr. Hana Sedláčková při „souboji zemí“, předsedají Prof. Dr. Shahrokh F. Shariat a Prof. Dr. Piotr L. Chlosta vpravo
Fig. 3. Dr. Hana Sedláčková during “the country competition“, presiding Dr. Shahrokh F. Shariat and Prof. Dr. Piotr L. Chlosta on the right

Konference odstartovala v pátek 24. 3. První sekce přednášek byla připravena pro návštěvníky, kteří ovládají polský jazyk, hlavně z řad členů Polské urologické asociace, včetně rezidentské sekce. Odpoledne se pak pokračovalo zdokonalováním praktických dovedností ve formě workshopů. Účastníci, kteří se včas přihlásili, měli na výběr z hands‑on tréninků v laparoskopii nebo si mohli poslechnout přednášky týkající se managementu metastatického karcinomu ledvin, managementu metastatického karcinomu prostaty či rekonstrukcí v urologii. Poslední jmenované se pak zabývaly hlavně problematikou striktur uretry. Zlatým hřebem večera pak byla sekce dvaceti nejlepších posterů z celé Evropy, kde bylo zejména mladším lékařům umožněno přednášet před mezinárodním publikem. Ti, kteří nejlépe obstáli před zvídavými dotazy moderátorů a porotců, skládajícími se z předních evropských odborníků v oboru, pak byli po zásluze odměněni. Nechybělo ani zastoupení z České republiky. Hrdě naši společnost reprezentovala Alžběta Kantorová z Vojenské fakultní nemocnice v Praze se svým sdělením o využití PSMA PET/CT v primárním stagingu vysoce rizikových karcinomů prostaty. Velmi vítaným zpestřením mezi vědeckými metaanalýzami byla i komentovaná kazuistika zpracovaná kolegou Ondřejem Česákem z Fakultní nemocnice v Olomouci. Představil nám případ mladého muže s nádorem varlete (z výsledné histologie seminom, kategorie pT1), který podstoupil v první době záchovný výkon na postiženém varleti s následně odloženou radikální orchiektomií. Ač se již sekce chýlila ke konci, strhla se živá debata na toto kontroverzní téma. Pokud bych měla mít jedinou výtku k tomuto bloku, tak by to byla pouze skutečnost, že zvolené prostory neodpovídaly enormnímu zájmu účastníků poslechnout si tyto podnětné vstupy.

Urologové z České republiky na konferenci CEM23 <br> 
Fig. 4. Urologists from the Czech Republic at the CEM23 conference
Image 4. Urologové z České republiky na konferenci CEM23
Fig. 4. Urologists from the Czech Republic at the CEM23 conference

Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Hlavním
náměstí v Krakově <br> 
Fig. 5. Basilica of Saint Mary in the Main Square in
Krakow
Image 5. Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Hlavním náměstí v Krakově
Fig. 5. Basilica of Saint Mary in the Main Square in Krakow

Následující den byl program opět nabitý. Nikoho jistě nepřekvapí, že převážná část přednášek byla věnována tématům z onkourologie. Diskutovány byly zejména novinky a zajímavosti v léčbě nádorů prostaty, ledvin a močového měchýře. Nezapomnělo se ani na nejmodernější operační metody, a tak jsme si mohli poslechnout i zkušenosti a úskalí zavádění robotické operativy na různých pracovištích. O své poznatky z praxe se s námi podělil i prof. Milan Hora ve svém sdělení o evoluci radikální nefroureterektomie od otevřeného přístupu přes laparoskopii/endoskopii až po roboticky asistovanou operaci, která se v posledních letech stala metodou volby v plzeňské fakultní nemocnici. Za velmi přínosnou považuji i přednášku prof. Marka Babjuka na téma perspektivní nové intravezikální terapie svaly neinfiltrujícího karcinomu močového měchýře. Dozvěděli jsme se tak o látkách a systémech, o kterých se tolik nemluví, jako jsou TAR-200, rekombinantní BCG či HAMLET. Celou konferenci pak uzavíral „souboj zemí“ (country competition). V této soutěži se střetli lékaři a lékařky z různých států a museli představit a obhájit svoji prezentaci na rozličná odborná témata. Konkurence byla velká a otázky přítomných porotců zapeklité, rozhodně nic pro slabé povahy. Českou republiku reprezentovala Hana Sedláčková z Fakultní nemocnice v Plzni se svojí prezentací o diagnostickém algoritmu pro karcinom prostaty od prvotní stratifikace pacientů po rozhodnutí o finální léčbě. Ukázala nám tak praktického a přehledného pomocníka do běžné klinické praxe, který může každému ulehčit rozhodování v diagnostice svých pacientů. Například kdy indikovat MR prostaty a kdy již je vhodnější použít nejmodernější metody, jako jsou Ga‑PSMA PET/MR. Nakonec se vítězem stal chorvatský reprezentant, který nám přiblížil velmi podnětnou studii týkající se adjuvantní intravezikální terapie nádorů močového měchýře – močový mikrobiom jakožto potencionální prediktor účinnosti BCG vakcíny u svaly neinfiltrujících nádorů močového měchýře. Za použití metod sekvenování DNA se ovšem ukazuje, že tomu není tak a že jsme schopni odhalit mikrobiom v močovém traktu, na který zkrátka běžná kultivace nestačí. Tento koncept byl aplikován při studiu léčebné odpovědi na BCG vakcínu, kdy bylo v předběžných výsledcích prokázáno, že složení mikrobiomu se v průběhu podávání mění, např. bakterie rodu Enterococcus byly nalézány v relativně vyšší míře u jedinců, u kterých po léčbě nedocházelo k rekurenci onemocnění. Prozatím byl zkoumán jen velmi malý soubor pacientů, i přesto se studie do budoucna jeví slibně.

Po skončení konference zbývala ještě trocha času na to nasát atmosféru samotného Krakova. Ať už procházkou přes Staré město, které je po právu zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO, nebo jen návštěvou některé z nespočetných restaurací s ochutnávkou místního piva a tradičních pirožků. Závěrem bych chtěla poděkovat České urologické společnosti, která podporuje rezidenty v účasti na zahraničních konferencích a umožňuje nám tak nejen se vzdělávat, ale i navazovat kontakty a předávat zkušenosti s našimi kolegy v zahraničí. V příštím roce se budeme opět těšit na další ročník konference CEM, a kdo ví, možná se uvidíme i v České republice.

Foto: MUDr. Tra Mi Nguyenová

Střet zájmů: Žádný.

Prohlášení o podpoře: Zpracování této zprávy nebylo podpořeno žádnou společností.

Došlo: 16. 5. 2023

Kontaktní adresa:
MUDr. Veronika Mlejnská
Urologická klinika FN Plzeň
Edvarda Beneše 1128/13, 305 99 Plzeň
e-mail: mlejnskav@fnplzen.cz

Ces Urol 2023; 27(2): 122-125


Labels
Paediatric urologist Nephrology Urology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#