#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atypická antipsychotika a prolongace QTc intervalu


: V. Pálenský;  R. Přikryl;  A. Floriánová 1;  M. Weislamplová 1;  T. Kašpárek;  O. Synek;  E. Češková;  J. Špinar 1
: Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno přednostka prof. MUDr. E. Češková, CSc. Interní kardiologická klinika LF MU a FN Brno ;  přednosta prof. MUDr. J. Špinar, CSc. 1
: Čes. a slov. Psychiat., 103, 2007, No. 7, pp. 325-328.
: Original Article

Cílem práce bylo posouzení četnosti výskytu prodlouženého QTc intervalu v neselektované skupině pacientů užívajících atypická antipsychotika (AP) v monoterapii či v kombinaci.

Pacientům hospitalizovaným na uzavřených odděleních Psychiatrické kliniky LF MU a FN Brno v letech 2003-2005, léčeným těmito preparáty, byl pořízen 12svodový EKG záznam (50 mm/s, 20 mm/mV), byl měřen manuálně a korigován dle Bazetta. Intervaly 470 ms u žen a 450 ms u mužů byly považován za hraniční, delší za patologické. Do konečné analýzy bylo zařazeno 351 pacientů, z toho 180 mužů a 171 žen. Dle diagnostických kriterií bylo 61,5 % pacientů léčeno pro schizofrenní onemocnění, 21,5 % pro afektivní poruchu, 17 % bylo v ostatních diagnostických kategoriích. Průměrný věk byl 42,5 let u žen a 36 let u mužů. Celkový průměrný věk byl 41,9 let. (sd 15,5). V celé skupině bylo zjištěno 7 prodloužených QTc, 6 bylo u žen, 1 u muže, 4 byly hraniční a 3 patologické. Ženy byly léčeny monoterapií, muž kombinací dvou preparátů. Nebylo pozorováno ani jedno prodloužení QTc nad 500 ms, které je spojeno s vysokým rizikem proarytmií.

Tyto výsledky by mohly být přičteny trendu snižování terapeutických dávek a širšímu povědomí o polékovém prodloužení QTc.

Klíčová slova:
schizofrenie, atypická antipsychotika, vedlejší účinky, QTc, EKG.


Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#