#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Polymorfismy genů pro dopaminové receptory D2 a D4 a pro dopaminový transportér (DAT) u českých hyperkinetických chlapců nesouvisejí s kognitivní poruchou


Authors: P. Theiner 1;  I. Drtílková 1;  O. Šerý 2;  A. Uhrová 1;  B. Balaštíková 1;  R. Štaif 2
Authors‘ workplace: Psychiatrická klinika MU a FN, Brno ;  přednostka prof. MUDr. E. Češková, CSc. Laboratoř neurobiologie a molekulární psychiatrie, katedra biochemie, PřF. MU, Brno 1;  vedoucí katedry prof. RNDr. V. Mikeš, CSc. 2
Published in: Čes. a slov. Psychiat., 102, 2006, No. 6, pp. 307-318.
Category: Original Article

Overview

Předpokládá se, že kognitivní funkce mohou být v genetických studiích u psychiatrických poruch vhodnějším fenotypem než samotný klinický obraz, který je více ovlivněn faktory prostředí (Gottesman, 2003). U ADHD je přítomna porucha kognitivních funkcí z definice této poruchy. Od nehyperkinetické populace se skupina pacientů s ADHD odlišuje poruchou pozornosti a zvýšenou impulzivitou. Další poruchy existují v inhibici motoriky. Bylo zjištěno, že chybná inhibice odpovědi (která souvisí s impulzivitou) je vhodným endofenotypem ADHD a vyskytuje se i u příbuzných pacientů, kteří nevykazují klinické známky ADHD (Slaats-Willemse, 2003, Aron 2005). Vhodným endofenotypem je rovněž pozornost (Fan, 2001).

Metodika:
V naší práci jsme zkoumali korelace mezi genotypem a výsledky neuropsychologických testů (TDT, TE-NA-ZO a baterie NES2) u homogenní kavkazské populace 119 chlapců ve věku 7-13 let s dg. hyperkinetická porucha (F90.x dle MKN-10) – dále HKP. Byl stanoven genotyp pro „dopaminové“ geny (DRD2, DRD4, DAT).

Výsledky:
V souboru jsme hledali korelaci mezi výsledky psychologických testů a genotypy jednotlivých genů. Korelační koeficienty pro žádnou kombinaci nebyly statisticky signifikantně odlišné od náhodného rozdělení.

Závěr:
V našem souboru jsme neprokázali korelace mezi polymorfismy „dopaminových“ genů a výsledky neuropsychologických testů. Polymorfismus těchto genů v populaci českých hypekinetických chlapců neovlivňuje výkony v psychologických testech.

Klíčová slova:
ADHD, hyperkinetická porucha, endofenotyp, kognitivní funkce, geny.


Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#