#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

DNA polymorfismus genu pro monoaminooxidázu B ovlivňuje vnímání bolesti


Authors: O. Šerý;  O. Hrazdilová 1;  R. Pitelová;  P. Ševčík 1
Authors‘ workplace: Laboratoř neurobiologie a molekulární psychiatrie, katedra srovnávací fyziologie živočichů a obecné zoologie Přírodovědecká fakulta MU, Brno vedoucí katedry prof. RNDr. V. Šimek, CSc. Anesteziologicko-resuscitační klinika FN U Sv. Anny, Brno ;  přednosta prof. MUDr. P. Ševčík, CSc. 1
Published in: Čes. a slov. Psychiat., 101, 2005, No. 4, pp. 194-198.
Category: Original Article

Overview

Monoaminooxidáza B (MAO-B) je enzym, který se účastní metabolismu dopaminu, benzylaminu, fenylethylaminu, tyraminu a tryptaminu. Aktivita enzymu MAO-B byla již vícekrát asociována s některými psychickými poruchami, mimo jiné i s afektivními poruchami. Polymorfismus A/G v intronu 13. genu pro MAO-B ovlivňuje variabilitu aktivity enzymu MAO-B. Cílem této studie bylo zjistit, zda existuje vztah mezi tímto polymorfismem genu pro MAO-B a intenzitou pooperační bolesti. Testovali jsme celkem 284 osob (105 mužů a 179 žen), které se podrobily plánované tonzilektomii. Pro detekci polymorfismu byla použita metoda řetězové polymerázové reakce (PCR) s alelově specifickými primery. Bolest byla měřena pomocí vizuální analogové škály VAS.

V naší práci jsme ve skupině mužů objevili vztah mezi polymorfismem A/G v intronu 13 genu pro MAO-B a průměrnou intenzitou pooperační bolesti. Zjistili jsme statisticky významně vyšší průměrnou intenzitu pooperační bolesti u mužů s alelou G ve srovnání s muži s alelou A.

Výsledky naší studie naznačují vztah mezi polymorfismem genu pro MAO-B a průměrnou intenzitou pooperační bolesti u mužů České republiky. Možná role MAO-B ve vnímání intenzity bolesti je diskutována především v souvislosti s vlivem MAO-B na psychickou náladu.

Klíčová slova:
gen, polymorfismus, MAO-B, bolest, asociace.


Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#