#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nárůst obsahu flavonoidů v in vitro kulturách Scutellaria baicalensis Georgii po přidání skořičnanu sodného


Authors: J. Martin;  J. Dušek
Authors‘ workplace: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Pharmacognosy
Published in: Čes. slov. Farm., 2007; 56, 280-283
Category: Original Articles

Overview

Za jednu z možností, jak získávat sekundární metabolity rostlin, je považována produkce pomocí in vitro kultur. V těchto kulturách však bývá biosyntéza těchto látek často nedostatečná, nebo je potlačena úplně. Ke zvýšení produkce sekundárních metabolitů se používá řada metod, jako jsou například optimalizace kultivačního média, elicitace, genetická manipulace, a také přidávání prekurzorů do média. V této studii byl zkoumán vliv pěti prekurzorů na množství baicalinu a baicaleinu v suspenzních a kalusových kulturách šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis Georgii). Výsledky ukazují, že zejména skořican sodný v koncentraci 5 mg.l⁻¹ a kyselina skořicová (1 mg.l⁻¹) významně zvyšují obsah obou flavonoidů. Přídavek L-fenylalaninu, kyseliny malonové a malonanu sodného nemělo vliv na množství flavonoidů ani na růst kultur.

Klíčová slova:
Scutellaria – šišák – prekurzor – skořican sodný – kyselina skořicová – in vitro kultury


Labels
Pharmacy Clinical pharmacology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#