#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorialy


Published in: AtheroRev 2021; 6(3): 117
Category:


Milé čtenářky a milí čtenáři AtheroReview,

vítejte na stránkách 3. čísla už 6. ročníku našeho časopisu, který má stále ambici přinášet Vám aktuální informace ze širokého okruhu oblastí dotýkajících se výzkumu, diagnostiky a léčby aterosklerózy a jí podmíněných onemocnění. Informací, které bychom si měli připomenout nebo okomentovat neubývá, spíše naopak. A tak jsem rád, že máme kolegy, kteří pro nás přehledně shrnuli vybraná témata, do nichž se na stránkách tohoto čísla Atheroreview můžete nyní začíst.

Asi nepřekvapí, že téma COVIDu proniklo i do našeho obsahu. Pandemie změnila mnohé a zamyšlení nad tím, jak se dotkla rizikových faktorů cévních onemocnění přináší zajímavá zjištění. Související téma nabízí rozbor vztahu mezi hypolipidemickou léčbou statiny a koronavirovou infekcí známou jako COVID-19 poskytující kritický pohled na dostupná data.

V další části si připomeneme důležitost kombinací ke snižování koncentrací aterogenních lipidů, což sice není téma nové, ale i s ohledem na poslední data o jejich využití v běžné praxi jistě nadále aktuální. Ostatně právě ta poslední data můžete sami posoudit v dalším příspěvku shrnujícím výsledky studie LIPITENCLIDEC 2.

Novým tématem na stránkách AtheroReview je „osa aterozla“, na něž upozorňují práce shrnující poznatky o těsném propojení zdraví tepen a jaterní buňky z pohledu kardiologického i hepatologického. V těsném závěsu následuje související pojednání o aktuálním pohledu na HDL-cholesterol, o němž bychom neměli dále mluvit jako o tom hodném.

Po delším čase se také vracíme k tématice familiární hypercholesterolemie stručným přehledem tématu. A ihned v následujícím příspěvku se dozvíme, jak současné možnosti genetického testování posunuly porozumění vztahů mezi genovou variabilitou a fenotypovým obrazem.

Když dolistujete ke konci časopisu, můžete se podívat na výběr novinek z odborné literatury a také se s námi ohlédnout za tím, co jsme probírali na letošním červnovém Šobrově dni (na němž jsme se po delší době poprvé mohli sejít osobně).

Jsem opravdu rád, že v osobním setkávání můžeme pokračovat – představení tohoto čísla našeho časopisu probíhá naštěstí úplně běžně v rámci 6. česko-slovenské lipidové akademie. A opatrně, ale o to více doufám, že se nám podaří sejít na kongrese o ateroskleróze v Olomouci. Nezapomeňte, začínáme ve čtvrtek 2. prosince. A určitě si ho nenechte ujít. Máme důvod k oslavě, protože naše kongresy slaví již 25. výročí, a budeme rádi, když se k oslavě připojíte.

Věřím spolu se všemi autory, že pro Vás bude tento sešit AtheroReview dobrým společníkem a jeho obsah Vás zaujme a inspiruje.

Mějte se hezky, těším se na viděnou na akcích ČSAT on-line a ještě více osobně

Váš


Michal Vrablík


Labels
Angiology Diabetology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#