#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dr. Horská slaví 70 let


Published in: Transfuze Hematol. dnes,28, 2022, No. 1, p. 68.
Category: Personal News

MUDr. Jitka Horská se narodila 26. břez- na 1952 v Pardubicích, se kterými je svázaný celý její pracovní a soukromý život. V roce 1976 promovala na Fakultě všeobecného lékařství v Praze. Po promoci nastoupila na interní oddělení Pardubické nemocnice a zároveň začala pracovat na jeho hematologickém a transfuzním oddělení. V roce 1980 složila první atestaci z vnitřního lékařství a v roce 1983 atestaci v oboru hematologie a transfuzní služba. V roce 1988 si rozšířila vzdělání o atestaci v oboru posudkového lékařství.

Od roku 1990 zastávala funkci primářky HTO v Nemocnici Pardubického kraje. V době, kdy se budoval nový chirurgický pavilon, se významně podílela na vzniku nového transfuzního oddělení. Od jeho otevření v roce 1996 důsledně prosazovala vyšetřování za pomoci nejmodernějších systémů. V rámci imunohematologie jsme byli mezi prvními pracovišti, která začala pracovat na automatizovaných gelových analyzátorech. Stejným způsobem se svou aktivitou zasloužila o pořízení moderních separátorů k odběrům plazmy a destiček. Vždy se zajímala o nejnovější trendy v oboru, např. o deleukotizaci apod. Těmto tématům se věnuje ve svých odborných prezentacích jako např. na celostátních anesteziologických dnech. Nedílnou součástí její odborné práce je i výuková činnost pro Univerzitu Pardubice. I nadále sleduje nové poznatky a její rady z dlouholeté (nyní již 45leté) praxe jsou neocenitelné. Vždy je ochotná se danými problémy detailně zabývat a být nápomocná názorem i radou.

Známe se přes 20 let, a tak je nutné uznat, že o paní primářce víc než o komkoli jiném platí, že věk je jen číslo. Za celou tu dobu se téměř nezměnila. Přejeme jí do dalších let hlavně hodně zdraví a spokojenost v pracovním i osobním životě.


Za kolektiv pracovníků transfuzního oddělení Pardubické nemocnice a pracovníků IV. interní hematologické kliniky FN Hradec Králové

prim. MUDr. Helena Geierová

prof. MUDr. Pavel Žák, Ph.D.


Labels
Haematology Internal medicine Clinical oncology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#