#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zápis z jednání Redakční rady časopisu Rozhledy v chirurgii, konané dne 29. 11. 2023


Published in: Rozhl. Chir., 2023, roč. 102, č. 10, s. 407-409.
Category: News

Místo konání: Autoklub ČR, Club, Praha 1
Přítomní z Redakční rady RvCH: dle prezenční listiny
Přihlášení z Redakční rady RvCH online (bez titl.): Gatěk, Kala
Přítomní pracovníci redakce (bez titl.): Schrötterová
Omluveni (bez titl.): Bartoníček, Duda, Hoch, Froněk, Ihnát, Krška, Netuka, Suchánek Na pozvání prof. Kaly a prof. Gürlicha byla přítomna Mgr. Divišová

Vedoucí editor Rozhledů v chirurgii, prof. V. Liška, přivítal přítomné a seznámil je s programem Redakční rady RvCH (RR):
• Periodikum České chirurgické společnosti ČLS JEP
• Strategie odborného a vzdělávacího periodika
• Problematika dalšího vydávání po 6/2024
• Výsledky jednání komise ČCHS ČLS JEP

Program byl přijat na vědomí bez připomínek.

V úvodu prof. Liška poděkoval všem aktivním členům RR, aktivním spolueditorům, paní redaktorce, O. Ryskovi a sekretariátu RvCH za zvládnutí tohoto roku, který byl z mnoha důvodů velmi náročný. Poukázal na to, že Rozhledy v chirurgii jsou nejstarším dosud vycházejícím českým odborným časopisem, který má dopad i do mladé generace. Většina mladých chirurgů do tohoto časopisu napíše svůj první článek v profesním životě. Časopis je nepostradatelný pro udržování balance mezi pasivním i aktivním vzděláváním.

Dále předal slovo prof. Kalovi, předsedovi ČCHS, který byl připojen online. Profesor Kala poděkoval hlavnímu editorovi, všem členům RR a redakci časopisu. Vyjádřil maximální spokojenost s odbornou kvalitou čísel, vysoce ocenil práci redakce, která zvládla letošní rok dokonale i přes nesmírnou náročnost z důvodu úmrtí hlavního editora koncem loňského roku. Ujistil přítomné, že výbor ČCHS chce zanechat stejnou strukturu a fungování časopisu ve stávající podobě. Ale v tuto chvíli probíhají kroky ke zlepšení ekonomiky výboru, a proto výbor v květnu 2023 zahájil proces změny nakladatele. Byla vypovězena smlouva společnosti Chirugie servis z.s., která dosud zajišťovala vydávání časopisu. Více k této aktivitě výboru sdělí prof. Gürlich, který při zahájení RR nebyl přítomen, telefonicky informoval přítomné o svém pozdějším příchodu.

Prof. Liška pokračoval zhodnocením roku 2023:

V roce 2023 bylo zatím publikováno 9 čísel Rozhledů v chirurgii

V 9 číslech bylo 53 recenzovaných článků: z recenzovaných článků bylo:
Souhrnných sdělení 8
Původních prací 21
Kazuistik 24

V přípravě jsou 2 monotematická čísla 10 a 11, kde chybí dokončit recenze u 4 až 5 příspěvků.

Článků v angličtině bylo v letošním ročníku 7 (tj. 13 %), více než v roce 2022.

Zahraniční autoři poslali 7 článků (tj. 17 %), tj. více než v roce 2022.

Nejvíce článků bylo publikováno autory z těchto pracovišť:
FN Motol – 10
FN Hradec Králové – 9
FN Ostrava, IKEM, FN Plzeň a ÚVN – 8

Naopak velká fakultní pracoviště, jako jsou VFN Praha a FNKV − nepřispěly zatím ani jedním článkem.

Problémy:

Zásadní problém je s neakceptováním autorských práv. Autoři používají obrázky, tabulky, schémata a grafy z jiných článků a knih, aniž by k tomu měli oprávnění autorů. To je nepřijatelné!

Autoři nerespektují Pokyny autorům, které jsou publikovány na webu. Většina článků se musí upravovat, např. doplňovat DOI, opravovat číselné údaje, zejména procenta, přepočítávat tabulky, dohledávat názvy pracovišť apod.

Tabulky a grafy jsou posílány jako obrázky, což je nepřijatelné, protože se nedají opravit. Obrázky jsou často ve špatném rozlišení.

Přetrvává problém s recenzemi. Někteří recenzenti posílají jen formální vyjádření, ve kterých opíší, o čem článek je, bez jakéhokoli hodnocení. Takové recenze jsou zbytečné a bylo by lépe, kdyby oslovený okamžitě recenzi odmítl, aby mohl být o ni požádán někdo jiný. Takové recenze nejsou honorovány.

Dále prof. Liška seznámil přítomné s průběžným hospodařením časopisu:

K dnešnímu dni je časopis ve schodku necelých 40 000 Kč

Ze zásadních příjmů: nebyla vystavena poslední faktura ČCHS na část z poplatku členů ČCHS, který byl valnou hromadou ČCHS určen na časopis, inzerce a grantové dedikace od čísla 7

Ve výdajích chybí, z pohledu větších nákladů, náklady za tisk časopisu od čísla 8, odměny pro recenzenty.

Konečné vyúčtování bude standardně provedeno do března 2024, kdy bude vystavena účetní závěrka a podáno daňové přiznání.

Dalším bodem byl Ediční plán na následující období:

Číslo 12/2023 v tuto chvíli nemá hlavní téma a dosud se nepřihlásil žádný autor editorialu do tohoto čísla.

Ediční plána na rok 2024 viz Tab. 1.

Na rok 2025: zatím je navrženo pouze téma prof. Moláčka – Onkovaskulární problematika.

Hlavní editor předal tabulku s žádostí na přítomné členy RR, aby se připsali do volných políček jak na editorialy, tak na hlavní témata.

V tuto chvíli jsou ve fázi rozpracování a vyjednávání tři témata:
1. Ambulantní chirurgie
2. Akutní stavy
3. Klinická anatomie

Na základě žádosti prof. Neorala a prof. Schütznera bylo dalším bodem hlasování o návrzích na nové spolueditory:

MUDr. Marek Szkorupa, Ph.D. – spolueditor hrudní chirurgie – dosud jím byl prof. MUDr. Jan Schützner, CSc.

M. Szkorupa byl jednomyslně schválen přítomnými a oběma online připojenými členy RR.

doc. MUDr. Lubomír Martínek, Ph.D. – spolueditor miniinvazivní chirurgie – dosud jím byl prof. MUDr. Č. Neoral, CSc.

L. Martínek byl jednomyslně schválen přítomnými a oběma online připojenými členy RR.

Schválení noví spolueditoři budou písemně dotázáni, zda přijímají.

Přítomní členové RR souhlasili s pokračováním v soutěži o cenu RR časopisu Rozhledy v chirurgii i za rok 2023.

Jednohlasně byly schváleny podmínky soutěže:
– 3 nejlepší původní práce s odměnou ve výši à 10 000 Kč
– 3 nejlepší kazuistiky s odměnou ve výši à 5000 Kč

Prof. Liška požádal přítomné o jejich nominace s termínem na odeslání návrhů do 28. 2. 2024: na adresu paní redaktorky: svetlana.ryskova@seznam.cz.

Varia

Prof. J. Martínek informoval přítomné, že číslo má již připravené, lze ho tedy dle potřeb redakce předsunout.

Prof. MUDr. J. Žaloudík, CSc. informoval přítomné, že by též rád podstoupil své místo spolueditora pro onkochirurgii mladšímu kolegovi, začne za sebe hledat náhradu.

Zazněl návrh na opravu názvu č. 5/2024„Traumatická poranění mozku“ na „Traumata mozku“. Po krátké diskuzi byla změna přijata.

Prof. Moláček – otevřel diskuzi s faktickou pozvánkou na základě několika vlastních zkušeností v roli recenzenta. Navrhl, aby oponent měl možnost vidět oponentury i druhých oponentů, samozřejmě se zachováním anonymity na všech stranách. Tím by měl možnost případně nerealizovat další oponenturu u článku, kdy se článek vrátil k přepracování a s minimálními úpravami k další oponentuře. Zároveň by se seznámil s názorem druhého recenzenta, což by mohlo urychlit rozhodování, zda článek doporučit k tisku.

RR souhlasila – žádost bude předána do technické redakce.

Prof. Žaloudík navrhl více pracovat formou sdělení a diskuzí, další je otázka komentářů a široké diskuze.

Doc. Pohnán – souhlasil, číslo tím bude určitě atraktivní, ale úskalí vidí v tom, že je nutné mít někoho, kdo bude rychle reagovat, aby to bylo aktuální a zajímavé pro čtenáře.

Prof. Neoral přislíbil připravit text do RvCH s informacemi ke změnám ve vzdělávání, v tuto chvíli nejsou však žádné závěry, a tudíž není o čem psát.

Prof. Kala požádal prof. Gürlicha, aby informoval RR o záměru výboru provést změny ve vydavatelské činnosti RvCH. Výbor má v plánu činnost rozdělit na dvě části, jedna část – odborná náplň, kdy prof. Krška otevřel vstup na vedení ČLS JEP a výbor ČLS JEP přislíbil zajištění výběrového řízení na nového nakladatele, dle požadavků výboru ČCHS. Pracovní skupina výboru připraví podmínky pro VŘ, které vypracuje po závěrech z dnešní RR. Pracovní skupina členů výboru, která na jaře zahájila svoji činnost a opakovaně se schází, rozeslala mimo jiné anketu členům ČCHS, její závěry předkládá RR k vyjádření:

1) Periodicita čísel 12× až 8×?
2) Kombinovaná forma tištěná a elektronická verze?
3) Počet stran ročně při zachování tištěné formy?
4) Hospodaření časopisu – aby ČCHS nemusela časopis dotovat?

Druhá část je ekonomická, kdy výbor chce uspořenými financemi za výrobu časopisu vylepšit svoji ekonomickou situaci.

Na základě návrhu RR, kam chce směrovat časopis, pak bude následovat technická podpora ze strany výboru – prof. Kala neměl doplňující komentář k prezentovanému.

Prof. Liška okomentoval vyslechnuté sdělení: Rozhledy jsou časopis ČCHS, výbor společnosti by měl mít právo do časopisu zasahovat, a to včetně ekonomického dopadu, periodicita – 12× ročně se mu jeví jako optimální, funkce pasivní i aktivní edukace, preferoval by tištěné číslo, vyšlo to i jako výsledek ankety v rámci členů ČCHS. Připravily ji i Rozhledy v chirurgii a výsledky byly publikovány v časopise. Upozornil, že všechna čísla mají elektronickou verzi včetně archivu z několika desetiletí zpět. Při vydávání časopisu pouze elektronicky by se snížily náklady asi na polovinu. Je však otázka, kolik lidí by aktivně časopis v elektronické verzi otevřelo a četlo. Výbor by měl spíše pomoci se získáváním reklam, lze hledat i mimo medicínské společnosti, pak by časopis mohl být ekonomicky zcela soběstačný, tak jako to bývalo před několika lety.

Komentář prof. Gürlicha: aktivita výboru jde směrem, zda to nejde udělat lépe pro výbor z ekonomického pohledu a s novým nakladatelem.

Prof. Žaloudík přítomným sdělil, že má ovšem zprávy, že ČLS již zahájila kroky ve VŘ na nového nakladatele.

Komentář: doc. Pohnán upozornil na nebezpečí snížení počtu čísel, nebo zásadní změnu formy časopisu, Pubmed je indexován, vycházejí zde všechny souhrny a mohlo by se o tuto exkluzivitu lehce přijít.

Závěr RR:
Obsah časopisu se nebude měnit – výsledek hlasování: souhlas 13 přítomných + 2 online
RR preferuje periodicitu 12× za rok, s čímž byl vyjádřen souhlas hlasováním: souhlas 12 přítomných + 2 online, 1 se zdržel hlasování.

Zapsala: Radka Schrötterová
Kontroloval: prof. MUDr. Václav Liška, Ph.D.

 

Table 1. Příloha – ediční plán
Příloha – ediční plán


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#