#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K článku Resekce rekta s totální excisí mezorekta – laparoskopický versus robotický přístup autorů Škrovina M se spoluautory.


Authors: Prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc.
Published in: Rozhl. Chir., 2021, roč. 100, č. 11, s. 533.
Category: Commentary

Původní sdělení autorů z Centra vysoce specializované onkologické péče pro dospělé v Novém Jičíně ve spolupráci s dalšími pracovišti ze severní Moravy je analýzou úctyhodné sestavy 404 laparoskopicky resekovaných nemocných s karcinomem středního a dolního rekta, rozdělených na 2 podskupiny, kdy 236 resekcí bylo provedeno laparoskopicky a 168 s robotickou asistencí. Za cíl si autoři kladou porovnat intraoperační a časné pooperační následky. Jinými slovy přesně to, co každého chirurga věnujícího se kolorektální operativě s využitím miniinvazivních přístupů zajímá. Toto je i důvodem, proč článek v Rozhledech v chirurgii publikujeme s vědomím, že o takto velké sestavě pacientů s resekcí rekta, TME a primární anastomózou by měl být náš čtenář informován. A pochopitelně očekává především rozbor výsledků a nejzávažnějších komplikací: důvod je jasný – chce porovnat uvedené výsledky s vlastními a znát názor autora(ů) na celou problematiku. Téma práce je vysoce aktuální. A za to patří autorům velký dík. I za vytvoření impozantních dvou skupin pacientů.

Nicméně jako pozorný čtenář postrádám naplnění stanovených cílů, tj. především srovnání časné morbidity se stratifikací anastomotických leaků a uvedení důvodů k reoperacím. To jsou údaje, které nás jako chirurgy trápí nejvíce. Navíc z Tab. 5 plyne, že lze získat představu o výsledku vyšetření preparátů pouze u malé části operovaných. Ani tuto skutečnost autoři v textu nekomentují. Jistě bychom uvedli i další naše přání.

A tak se jako editor přimlouvám za dodatečné doplnění všech výše uvedených nedostatků tak, abychom se mohli z tak velké sestavy nemocných poučit, abychom se k ní mohli v ev. komentářích vyjádřit. Že se jedná o vysoce aktuální téma není sebemenších pochyb.

Prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc.

editor


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#