#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Robin Zachař slaví významné životní jubileum


Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 72, 2023, No. 2, pp. 101.
Category: Report from ORL society


Emeritní primář oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku Nemocnice AGEL Nový Jičín MU Dr. Robin Zachař oslavil v loňském roce 70. narozeniny. Narodil se 5. prosince 1952 v Litomyšli a ve zdejším kraji prožil své dětství i středoškolská studia. Promoval v roce 1978 na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci nastoupil na ORL oddělení OÚNZ v Novém Jičíně a zdejšímu pracovišti zůstal věrný celý profesní život. Pod vedením primáře Jalůvky získal erudici a složil obě atestační zkoušky z oboru (první v roce 1981, druhou v roce 1986). 1. května 1988 se stal primářem oddělení a funkci vykonával až do roku 2015.

Ovládal operativu v celé šíři oboru, byl velice progresivní. Brzy po revoluci se začal zabývat onkologickou problematikou a chirurgií v ORL oblasti, na oddělení zavedl a rozvinul moderní endoskopické metody, endonazální endoskopickou chirurgii či operativu štítné žlázy. V roce 2009 absolvoval kurz transorální robotické chirurgie ve Štrasburku a novojičínské ORL oddělení bylo druhé v České republice, kde se začal provádět tento typ operací.

Primář Zachař se za 27 let vedení oddělení nesmazatelně zapsal do historie novojičínské nemocnice. Byl pracovitým, spravedlivým a příkladným šéfem s velkým smyslem pro kolegialitu a mezioborovou spolupráci. Pro Novojičínsko vychoval dvě generace otorinolaryngologů. Zasloužil se rovněž o významné zlepšení zázemí ambulantních i hospitalizovaných pacientů a technicko-prostorového vybavení pracoviště. Jen díky jeho píli, snaze a odvaze přežilo pracoviště nelehké časy přelomu století, kdy mu jistou dobu hrozilo zrušení.

Otorinolaryngologie byla vždy pro primáře Zachaře srdeční záležitostí, a i když se jí po odchodu do důchodu aktivně nevěnuje, v Novém Jičíně je častým hostem při pravidelných odborných ORL seminářích i neformálních setkáních. Radost mu dále dělají jeho vnoučata a rodinný statek ve východočeské Sloupnici, kde hospodaří. Milý pane primáři, přijměte prosím naše upřímné přání především pevného zdraví, hodně osobního i rodinného štěstí, elánu a životního optimizmu do dalších let života! Za kolektiv pracovníků Oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku Nemocnice AGEL Nový Jičín.

MU Dr. Ivan Kalivoda, MBA

prim. MU Dr. Jakub Syrovátka


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#