#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kouření rodičů a expozice předškolních dětí tabákovému kouři


Authors: M. Dostál;  A. Milcová;  B. Binková;  J. Nožička 1;  F. Kotěšovec;  J. Topinka;  R. J. Šrám
Authors‘ workplace: Ústav experimentální medicíny AV ČR a Zdravotní ústav Středočeského kraje. Praha ;  Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje, územní pracoviště Prachatice 1
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 313-318
Category: Original Article

Overview

Východisko.
V rámci epidemiologických studií zdravotního stavu předškolních dětí ve věku 3 a 4,5 roku v okresech Teplice a Prachatice jsme sledovali četnost kuřáků v rodinách a expozici dětí tabákovému kouři.  

Metody a výsledky.
Podle dotazníků vyplněných matkami dětí narozených v letech 1994–1998 kouřilo 35,6 % z 1128 matek a 48,9 % z 1075 jejich manželů/partnerů. S přihlédnutím k spolubydlícím osobám žilo 41,6 % dětí v domácnosti bez kuřáků, 30,1 % dětí v domácnosti s jedním kuřákem, a 24,0 % dětí v domácnosti se dvěma kuřáky. V okrese Teplice bylo mezi matkami i otci více kuřáků než v okrese Prachatice (ženy: 41,1 % vs. 28,5 %, muži: 50,8 % vs. 46,5 %). U 523 párů matka – dítě (věk 4,5 roku) jsme měřili koncentraci kotininu jako hlavního metabolitu nikotinu ve vzorcích moče použitím metody radioimunoassay. Koncentrace přesahující 500 ng/mg kreatininu (mezní hodnota pro detekci aktivního kouření) byla detekována u 199 z 523 matek (38 %). Za průkaz expozice tabákovému kouři dětí považujeme hladinu kotininu vyšší než 20 ng/mg kreatininu, která byla zjištěna u 48,2 % z 523 dětí. Z nich bylo výrazně více mezi dětmi žijícími v okrese Teplice (59,2 % z 287 dětí) než v okrese Prachatice (34,7 % z 236 dětí).  

Závěry.
Hladiny kotininu v moči dětí byly statisticky významně pozitivně asociovány s kouřením matky i otce, a negativně s docházením dětí do mateřské školky.  

Klíčová slova:
kotinin, nikotin, kouření, znečištění tabákovým kouřem.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#