#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ochrana dětí v České republicea Úmluva o právech dítěte


Authors: J. Dunovský
Authors‘ workplace: Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice
Published in: Čas. Lék. čes. 2003; : 630-635
Category:

Overview

Ochranu dětí jako jednu z nejstarších aktivit obrany a uchování života lze chápat jako soubor činností, zásahůa intervencí, směřujících ke každému dítěti a usilujících o jeho dostatečnou obranyschopnost před všemi nepříznivýmivlivy na jeho dobrý stav a vývoj. Dále znalost i umění jim předcházet. Současně znamená soustřeďovánípozornosti angažovaných pracovníků v péči o dítě na problematiku a její řešení vznikajících či již vzniklých škod,vad a poruch jednotlivých dětí i celé dětské populace. To vyžaduje schopnosti rozpoznat endogenní, exogenní,nejčastěji však vzájemně propojené nepříznivé vlivy, jež tyto nedostatky v životě dětí způsobují. Přitom se snažito jejich eliminaci. To znamená je léčit a rehabilitovat k navrácení příznivého stavu. Nejvýznamnější místo ve všechtěchto snahách pak náleží rodičům, rodině. Pro posouzení úrovně a charakteristiky ochrany dětí v ČR byla použitahodnocení Výboru pro práva dítěte první (1997)a druhé (2003)z právy ČR o implementaci Úmluvy o právech dítěte.Zatímco první hodnocení se zaměřilo spíše na obecnou problematiku, týkající se dětí jako celku, druhé sesoustřeďovalo hlavně na jednotlivé okruhy dětí ve zvlášť nepříznivých podmínkách. V prvé zprávě shledával Výborvýtečnou úroveň zdravotní a výchovné péče (i když ve druhé již u výchovné uváděl řadu nedostatků), zřízení Linkydůvěry a přípravu řady zákonů, týkajících se rodiny a dítěte. V obou zprávách opakovaně vytkl nedostatky v implementacinejdůležitějších principů Úmluvy – nejlepší zájem o dítě, nediskriminace, respekt k názoru dítěte, právorodičů na děti a naopak, problém institucionalizace. Dále řadu dalších problémů a otázek, jako je neustaveníKoordinačního orgánu pro komplexní ochranu dětí, vypracování Národního plánu péče o rodinu a dítě, neřešenýproblém monitoringu, výzkumu a vzdělávání v této oblasti. I když výhrady Výboru pro dětská práva k naší ochranědětí nejsou pominutelné, přece jen celkový pohled hodnocení Výboru i diskuzí o 1. a 2. zprávě nám dovoluje chápatúroveň naší ochrany dětí jako celkem uspokojivou. Současně však vybízí naléhavě k jejímu dalšímu zlepšování,zvláště s ohledem aspoň na zásadní připomínky a doporučení Výboru OSN pro práva dítěte.

Klíčová slova:
ochrana stavu a vývoje dítěte, děti ve zvlášť nepříznivých situacích, Úmluva o právech dítěte, 1. a 2.zpráva o plnění Úmluvy, Výbor OSN pro práva dítěte, hodnocení zpráv.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


2003 Issue 10

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#