#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hlavní teze směřování interny v příštích letech


Published in: Vnitř Lék 2022; 68(4): 257
Category:

Základní teze programu

Nový výbor ČIS ČLS JEP (ČIS) bude samozřejmě navazovat na činnost společnosti v předchozích letech. Plně platná zůstává preambule uvedená na webových stránkách společnosti. ČIS sdružuje lékaře a ostatní pracovníky z oboru vnitřní lékařství i specializovaných oborů velké rodiny interní medicíny, kteří považují za vhodné udržet si široké vzdělání umožňující komplexní pohled na nemocného. Jedná se jak o pracovníky nemocničních oddělení, tak i o ambulantně pracující odborníky.

Primárním cílem je akceptování nejnovějších diagnostických a léčebných postupů a pomoc při jejich uvádění do praxe. Stejně tak je cílem (v rámci možností) i podpora vědecké práce a vzdělávání. V tomto směru bude ČIS spolupracovat s medicínskými i dalšími autoritami, s organizátory, plátci a dalšími subjekty. V neposlední řadě je třeba uvést korektní vztahy a v některých případech i velmi úzkou spolupráci s dalšími odbornými společnostmi, a to jak domácími, tak v rámci mezinárodní spolupráce.

Přesto považujeme za vhodné uvést oblasti a úkoly, na které bychom se chtěli zaměřit v prvním období.

• S ohledem na zajištění rovnoměrného pokrytí činnosti naší společnosti je třeba aktivizovat systém „Krajských konzultantů“, kteří by se měli stát nejbližšími spolupracovníky výboru společnosti. Jejich kompetence, náplň jejich činnosti a podpora výboru budou předmětem zvláštního materiálu.

• Lůžková péče na interních odděleních je většinou vnímána jako páteřní systém našeho zdravotního systému a jako taková je vnímána jako nepostradatelná. Řeší samozřejmě problémy ad hoc, nicméně není (až na výjimky – spory JIP x ARO apod) zásadně ohrožená. O to větší pozornost musíme věnovat ambulantní interně, která stojí mezi praktickými lékaři na straně jedné a dalšími specialisty na straně druhé. Je třeba zajistit nejen kompetence, ale i dostatečné ekonomické pokrytí této významné součásti vnitřního lékařství. Pracovní sekce ambulantních internistů bude spolupracovat s dalšími subjekty, které jsou v této oblasti zainteresovány.

• Mimořádnou pozornost je třeba věnovat mladým internistům. Náš obor je složitý, opravdu těžký a musíme udělat maximum pro to, aby byl pro mladé lékaře také dostatečně atraktivní. Od vzdělávání až po možnou zlepšenou prostupnost mezi internou a jednotlivými specializovanými obory. Pracovní sekce mladých internistů bude mít od výboru maximální podporu.

• S předchozím velmi úzce souvisí maximální možná podpora vzdělávání, a to jak celoživotního, tak postgraduálního. Výbor se bude snažit hledat i partnery, kteří se budou na vzdělávacích projektech společnosti podílet.

• Za nezbytné považujeme zapojení ČIS do mezinárodní spolupráce, především v rámci EFIM (European Federation of Internal Medicine) a ISIM (International Society of Internal Medicine). Výrazem úspěšné participace ČIS v mezinárodním společenství pak musí být Světový kongres interní medicíny v Praze, v roce 2024 (WCIM 2024). Ten byl ČIS svěřen jako výraz uznání naší interně a nesmíme očekávání zklamat.

Výbor ČIS 2022, 16. 5. 2022


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#