#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel docent MUDr. Jiří Neuwirth, CSc., významný internista a geriatr


Published in: Geriatrie a Gerontologie 2022, 11, č. 1: 53-54
Category:

Dne 10. února 2022 po dlouhé nemoci zemřel ve věku nedožitých 90 let významný klinik, internista a geriatr, vysokoškolský pedagog a vědecký pracovník doc. MUDr. Jiří Neuwirth, CSc.

Dovolte mi připomenout jeho profesní dráhu. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství (nynější 1. lékařskou fakultu) Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích nastoupil na umístěnku na interní oddělení nemocnice Broumov. Již po třech letech v roce 1960 po úspěšném konkurzu nastoupil Jiří Neuwirth jako sekundární lékař na III. interní kliniku FN 2 v Praze vedenou profesorem Josefem Charvátem. Kromě klinické práce se začal věnovat také vědecké práci v oblasti hematologie a endokrinologie.

V 70. letech, která byla charakteristická rozvojem cytogenetiky a studiem chromozomálních abnormalit, rozvinul MUDr. Neuwirth tyto nové, cytogenetické metody a společně s endokrinologem prof. Stárkou a psychiatrem a sexuologem prof. Rabochem vyšetřili a diagnostikovali jeden z tehdy největších souborů mužů s Klinefelterovým syndromem (karyotyp XXY) a v dalších letech rozvinuli i cytogenetiku hematologických maligních onemocnění (například přítomnost Ph chromozomu u chronické myeloidní leukemie byla poprvé publikována v ČR právě týmem vedeným Jiřím Neuwirthem). Tyto významné vědecké výsledky byly v 70. letech oceněny cenou České sexuologické společnosti (1975) a cenou ministra zdravotnictví (1979). V této době obhájil Jiří Neuwirth také nekrolog disertační práci v oblasti endokrinologie a andrologie a v roce 1973 získal titul kandidáta lékařských věd.

Dalším významným profesním obdobím byla 80. léta, kdy po habilitačním řízení v roce 1983 byl jmenován docentem v oboru vnitřních nemocí. Klinickou činnost v této dekádě zaměřil na rozvoj lékařské propedeutiky (původně byl obor nazýván základy zdravotnické péče) a zasadil se o jeho výuku na 1. LF a postupně i na všech lékařských fakultách. Začal se intenzivněji věnovat také výuce sester a ošetřovatelství. Od roku 1984, kdy se stal vedoucím oddělení Péče o nemocné III. interní kliniky (nyní samostatného Ústavu teorie a praxe ošetřovatelství), spolupracoval doc. Neuwirth s prof. Pacovským, tehdy již přednostou III. interní kliniky, a doc. Staňkovou na vytvoření a prosazení koncepce vysokoškolského studia sester, které se v denní a dálkové formě realizovalo od r. 1980 na Karlově univerzitě, nejprve na Pedagogické fakultě, později i na lékařských fakultách. Docent MUDr. Jiří Neuwirth publikoval v 80. letech několik celostátních učebnic pro obor ošetřovatelství (Ošetřovatelství) a lékařství (Klinická propedeutika), které se staly na dlouhou dobu základní literaturou a dočkaly se opakovaných vydání. Za přínos pro obor ošetřovatelství byl již v roce 1975 oceněn cenou České společnosti sester.


V 90. letech zavedl na klinice model diferencované péče, nejprve formou tzv. Jednotky pro doléčování nemocných, později, po roce 1989 model „ošetřovatelského lůžka“ jako nové formy následné lůžkové péče (personálních zajištění a ekonomických analýz), které se stalo rutinním typem následných lůžek současné lůžkové péče. I když v dalším období přesunul svou pozornost ke geriatrii, k oboru ošetřovatelství se vrací a působí v něm od roku 1998 dalších 15 let také na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity, kde společně s prof. Tóthovou a doc. Chloubovou pomáhá vytvořit koncepci uceleného vysokoškolského studijního programu ošetřovatelství v podobě bakalářského a magisterského studia, později i doktorského studijního programu na JU.

Pro českou gerontologii a geriatrii je nejvýznamnější jeho pedagogická a vědecká činnost od 90. let, kdy se již naplno věnuje geriatrii. Již v roce 1987 je editorem sborníku celofakultní konference věnované gerontologii a geriatrii. Po sametové revoluci přebírá po prof. Pacovském vedení Subkatedry gerontologie a geriatrie IPVZ a několik let zde zastává i funkci náměstka ředitele IPVZ pro pedagogickou činnost. Rozvíjí a prosazuje nové formy výuky a koordinuje tvorbu nových vzdělávacích programů v řadě oborů včetně geriatrie. Společně s prof. Topinkovou vypracoval novou koncepci předatestačního vzdělávání v geriatrii, která již byla obsahově kompatibilní s evropskými vzdělávacími programy UEMS. Pedagogická činnost docenta MUDr. Jiřího Neuwirtha se však zaměřuje také na pregraduální výuku. S prof. Topinkovou prosadili na 1. LF UK v Praze již od školního roku 1991/92 výuku sociální gerontologie do pregraduální výuky studentů lékařství, a 1. LF UK byla tak první fakultou v ČR, která sociální gerontologii vyučovala. Již od následujícího roku bylo pod vedením docenta MUDr. Jiřího Neuwirtha curriculum studia lékařství rozšířeno o klinickou výuku geriatrie, nejprve jako volitelná a následně jako povinná týdenní klinická výuka – opět jako první LF, která geriatrii vyučovala systémově v magisterském studiu všeobecné lékařství.

Doc. Neuwirth působil také jako předseda atestační komise pro specializační obor geriatrie a v letech 1991–1997 byl garantem postgraduální výchovy a vzdělávání v tomto oboru. V roce 1998, kdy přebrala subkatedru IPVZ prof. Topinková, se doc. Neuwirth již plně věnoval budování oddělení interního a geriatrického nejprve v rámci III. interní kliniky, později jako samostatného oddělení FN2. Jeho úsilí bylo úspěšně naplněno v roce 2021 ustavením samostatné Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN jako školsko-zdravotnického pracoviště, přičemž doc. Neuwirth byl jmenován přednostou kliniky. Pod jeho vedením se výuka geriatrie rozšířila do dalších nelékařských oborů.

Docent Neuwirth zůstal nadále zaměřen především na klinickou práci, u níž setrval více než 50 let a stal se uznávaným specialistou v oboru vnitřní lékařství, hematologie a geriatrie. Již v roce 1992 v návaznosti na práce doc. Heřmanové a prof. Pacovského prosadil provádění komplexního geriatrického vyšetření a navrhl metodiku jeho provádění (o níž v témže roce referujeme na světovém gerontologickém kongresu IAG). Ve své práci se zaměřil také na geriatrické syndromy a společně s prof. Topinkovou publikoval v roce 1995 první celostátní učebnici geriatrie, orientovanou především na praktické znalosti a dovednosti v geriatrii.

Docent Neuwirth přispěl významně k vědecké a publikační činnosti pracoviště, v letech 1993–2006 byl řešitelem, spoluřešitelem a konzultantem řady národních i mezinárodních výzkumných a edukačních grantů a projektů zaměřených na geriatrii, výzkum geriatrických služeb, kvalitu péče a vzdělávání v geriatrii. Je autorem a spoluautorem více než 150 časopiseckých prací, monografií a učebnic v oblasti klinické medicíny, geriatrie a ošetřovatelství. Byl dlouholetým členem výboru České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP a v 90. letech se jako její místopředseda podílel na vypracování nové koncepce oboru geriatrie v roce 2001 a společně s jejím předsedou prim. J. Přehnalem se aktivně zasadil o její přijetí MZ ČR. Za svou dlouholetou činnost v oboru byl opakovaně oceněn, v roce 1997 mu bylo uděleno čestné členství České gerontologické a geriatrické společnosti a v roce 2002 pamětní medaile J. E. Purkyně ČLS JEP za rozvoj české geriatrie.

Na docenta Neuwirtha budeme vzpomínat nejen jako na vynikajícího klinika s lékařskou intuicí, vědeckého pracovníka, ale také jako na oblíbeného pedagoga, který vychoval několik generací lékařů, internistů a geriatrů. Byl a zůstal po celý profesní život noblesním lékařem „staré školy“ s empatií, komunikačními dovednostmi a schopností celostního holistického pohledu na pacienta. Docent Neuwirth byl výborným vypravěčem a oblíbeným společníkem se širokým kulturním rozhledem, hlubokými znalostmi historie a v posledních letech se zájmem o historii lékařství. V osobě docenta Neuwirtha ztrácí česká geriatrie svého „kronikáře“ a pamětníka rozvoje české geriatrie.

Za Geriatrickou kliniku a spolupracovníky 1. LF UK, IPVZ a ZSF JČU

a za výbor České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP

prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

prim. MUDr. Tomáš Richter, CSc.

Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN Praha

MUDr. Božena Jurašková, CSc.

předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP


Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prosthetics
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#