#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Etické komise v České republice


Authors: J. Šimek;  L. Zamykalová;  M. Mesanyová
Authors‘ workplace: Vedoucí: doc. MUDr. Jiří Šimek, CSc. ;  Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích ;  Zdravotně sociální fakulta ;  Katedra filozofie a etiky v pomáhajících profesích
Published in: Prakt. Lék. 2008; 88(1): 3-5
Category: Editorial

Overview

Etické komise jsou relativně nový fenomén v Českém zdravotnictví. Na historii jejich vzniku a na vývoji jejich poslání jak u nás, tak i ve světě je možné dokumentovat některé funkce etických mechanismů ve společnosti. Etické komise vznikly na základě doporučení etického kodexu (Helsinská deklarace), a teprve když se jejich funkce osvědčila, byla vypracována potřebná legislativa. S tím, jak etické komise přijímají do své práce i řadu úředních prvků, zvyšuje se vedle jejich mravní zodpovědnosti i zodpovědnost právní. Společná evropská legislativa některé problémy fungování etických komisí nevyřešila, jejich řešení bude možné teprve po zevrubné diskusi na národních úrovních. Historický přehled vzniku a vývoje poslání etických komisí předkládají autoři jako podklad pro zasvěcenější diskusi v českých zdravotnických institucích. Je položena otázka širšího využití existujících etických komisí.

Klíčová slova:
Etická komise, etika výzkumu, klinická hodnocení, etické konzultace.


Sources

1. Carter, M.A., Klugman, C.M. Cultural Engagement in Clinical Ethics: A Model for Ethics Consultation. Cambridge Quartely of Health care Ethics 2001, 10, p. 16-33.

2. Gill, A.W., Saul P., McPhee J., Kerridge I. Acute clinical ethics consultation: the practicalities. MJA 2004, 181, 4, p. 204-206.

3. Helsinská deklarace. Dostupné na http://www.mzcr.cz/print.php?clanek=220 (český text), http://www.wma.net/e/policy/b3.htm (originál).

4. Norimberský kodex. Dostupné na http://www.forumek.cz/doc/1_6.pdf.

5. Kment, M., Haškovcová, H. Etické komise v České republice. Čas. lék. čes. 1993, 132, 12, s. 376-380.

6. Roelcke, V., Maio, G. (Eds.) Twentieth Century Ethics of Human Subjects Research. Historical Perspectives on Values, Practices, and Regulations. Stuttgart: Franz Steiner Verlag, 2004.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#