#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva ze stáže Evropské společnosti pro sexuální medicínu Surgical Academy v německém Kielu


Authors: Jan Novák
Authors‘ workplace: Urologická klinika VFN a 1. LF UK, Praha
Published in: Ces Urol 2023; 27(1): 54-56
Category: Information

Od září do prosince jsem měl možnost zúčastnit se tříměsíční stáže ESSM Surgical Academy, což je pilotní projekt pořádaný Evropskou společností pro sexuální medicínu (ESSM – European Society for Sexual Medicine) a financovaný společnostmi Coloplast a Boston Scientific. Cílem projektu je zajistit chirurgický výcvik urologů ve smyslu zlepšení jejich znalostí a osvojení si nových operačních technik se zaměřením na mužský genitál podle nejvyšších evropských standardů. V tomto pilotním běhu se konkrétně jednalo o implantaci penilních protéz.

Zmíněný projekt se skládal ze tří na sebe navazujících fází. Nejprve na konci roku 2021 proběhly celkem tři webináře pojednávající o všech možných aspektech implantace penilních protéz. Na jaře roku 2022 byly účastníkům poskytnuty materiály (elektronická učebnice a mnoho videonahrávek operací) pro samostudium. Po absolvování zmíněných fází se následně mohl člověk ucházet o tříměsíční stáž v některém z evropských high‑volume center v Německu, Belgii, Itálii, Španělsku a Velké Británii. Jak jsem prozradil již v nadpisu, uspěl jsem ve výběru a byl jsem vybrán na stáž v německém Kielu (Obr. 1).

Pohled na panorama Kielu, kterému dominuje radniční věž <br> 
Fig. 1. A panoramatic view of Kiel with a dominant Town Hall tower
Image 1. Pohled na panorama Kielu, kterému dominuje radniční věž
Fig. 1. A panoramatic view of Kiel with a dominant Town Hall tower

Kiel je hlavním a zároveň největším městem spolkové země Šlesvicko‑Holštýnsko a s téměř 250 tisíci obyvateli se jedná o nejsevernější německé velkoměsto. Je také univerzitním městem a součástí Christian‑Albrechts‑Universität zu Kiel je lékařská fakulta, jejíž klinickou základnou je univerzitní nemocnice Universitätsklinikum Schleswig‑Holstein (UKSH) (Obr. 2) s kampusy v Kielu a v Lübecku – formálním spojením těchto dvou nemocnic v roce 2003 v jednu univerzitní nemocnici s dvěma kampusy se UKSH stala po berlínské Charité druhou největší německou nemocnicí.

Vstup do Universitätsklinikum Schleswig-Holstein (UKSH) v Kielu <br> 
Fig. 2. Entrance to the University Hospital Schleswig-Holstein (UKSH) in Kiel
Image 2. Vstup do Universitätsklinikum Schleswig-Holstein (UKSH) v Kielu
Fig. 2. Entrance to the University Hospital Schleswig-Holstein (UKSH) in Kiel

Člověka může napadnout zcela legitimní otázka, proč se stáž konala právě v takovém na německé poměry malém městě, jakým je Kiel. Implantace penilních protéz se v rámci celého Německa, ačkoli jsou na rozdíl od ČR hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, totiž provádí pouze na několika málo pracovištích, přičemž zdejší klinika urologie a dětské urologie se svými cca 100 výkony ročně je suverénně hlavním německým centrem implantační urologie. Andrologem provádějícím implantace je prof. Daniar Osmonov, který záhy po mém příjezdu, po odchodu dosavadního přednosty prof. Jünemanna do penze, byl pověřen vedením kliniky a zároveň po celou dobu stáže byl mým mentorem (Obr. 3).

Prof. Daniar Osmonov a MUDr. Jan Novák během stáže <br> 
Fig. 3. Prof. Daniar Osmonov and MUDr. Jan Novák during the fellowship
Image 3. Prof. Daniar Osmonov a MUDr. Jan Novák během stáže
Fig. 3. Prof. Daniar Osmonov and MUDr. Jan Novák during the fellowship

Jak jsem zmínil již výše, má stáž byla zaměřená především na implantaci penilních protéz, a to od obou jejich předních výrobců, tedy firem Boston Scientific a Coloplast, kdy jsem zde mohl vidět a v několika případech i částečně sám provést jak nekomplikované implantace, tzv. virgin cases, tak se seznámit i s řešením komplikací v podobě malfunkčních protéz, jejich infekcí či protruzí a podobně. Kromě implantace penilních protéz zde probíhaly ve velkém množství také rektifikační operace u pacientů s Peyronieho chorobou spočívající hlavně v plikační technice, hojně rozšířené především v USA, zvané „Kiel Knots“ či německy „Kieler Knoten“, a jak sám název napovídá, technika vznikla právě zde a jejím autorem je prof. Osmonov (1). V případě zakřivení více než 60 % či v případě komplexních deformit se prováděly graftingové operace s použitím bovinního perikardu.

Jelikož andrologická operativa, kvůli níž jsem do Kielu primárně přijel, neprobíhala denně, měl jsem možnost poznat na místní klinice urologii v celém rozsahu, přičemž těžištěm byla jednoznačně robotická onkourologická operativa.

Závěrem si dovolím říct, že jsem velmi vděčný za příležitost, které se mi tímto dostalo, a všem případným zájemcům mohu výjezd na zahraniční stáž jen doporučit.

Došlo: 28. 2. 2023

Kontaktní adresa:
MUDr. Jan Novák, FEBU, FECSM
Urologická klinika VFN a 1. LF UK
Ke Karlovu 6
128 00 Praha 2
e‑mail: jan.novak3@vfn.cz

Autor fotografií: MUDr. Jan Novák, FEBU, FECSM

Střet zájmů: Žádný.

Ces Urol 2023; 27(1): 54–56


Sources

1. Osmonov DK, Jünemann KP. The „Kiel Knots“ Technique for Treatment of Congenital and Acquired Penile Deviation. ASM. 2013; 03(01): 19–23.

Labels
Paediatric urologist Nephrology Urology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#