#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: Ces Urol 2021; 25(3): 172
Category: Editorial

Milé kolegyně, milí kolegové,

je mi velkou ctí, oslovit vás všechny prostřednictvím editorialu v novém vydání České urologie. Vznikal v době, kdy jsme s úlevou konstatovali, že jsme se jako jednotlivci a zdravotnická zařízení „zotavili“ z nejhorší vlny pandemie onemocnění SARS- -CoV-2. Snad jsme také z velké části dosáhli nápravy toho, co přinesl zákaz operování a strach pacientů přijít k lékaři. Museli jsme zvládnout emoce fyzicky i psychicky vyčerpaného personálu a hlavně pacientů, kterým byl mnohdy po dlouhou dobu odkládán operační výkon nebo vyšetření. Lze asi konstatovat, že jsme po mnoho let nic obdobného nezažili.

Škarohlídi hodnotící minulé období mezi námi říkají: „Co nás nezabilo, to nás vysílilo!“ Vím, že se to urologické obce v České republice rozhodně netýká. Sáhli jsme si na dno svých sil, ale vyšli jsme vítězně, naučili jsme se mnoho: z oboru epidemiologie, infektologie, pneumologie, IT technologií. Nikdy bychom si nepomysleli, že ze dne na den převedeme většinu svých pedagogických, ale mnohdy i léčebných aktivit do virtuálního světa. A jak vidíte, šlo to… Virtuálně se scházíme při odborných akcích, včetně výročních konferencí České urologické společnosti, a dokonce se nám zjednodušilo i cestování na odborná sympozia a aktivity v zahraniční – na cestování po síti není třeba cestovního pasu ani očkovacího průkazu.

Právě při této příležitosti jsem si uvědomil, jak je vhodné, aby každá odbornost zahrnovala všechny generace lékařů. Ti, co „něco“ v urologii pamatují, mají velké praktické zkušenosti z medicíny, mnoho odoperovaných pacientů, velkou kartotéku a mnoho ambulantních bodů za sebou. Třebaže někdy nehovoří výborně několika světovými jazyky, mohou přispět k růstu oboru právě těmi zkušenostmi. Slouží jim ke cti, pokud je chtějí předávat. Stejně tak je výborné, pokud jsou v našich pracovních kolektivech ti, kteří vládnou nejmodernějšími informačními a komunikačními technologiemi a díky svému „elektronickému rozhledu“ nás stárnoucí upozorňují na to, kde se objevila další nová odborná doporučení a články. Nehledě k tomu, že jsou mnohdy těmi hybateli pokroku a zavádění nových metod na urologických pracovištích. Jako všude v přírodě a ve společnosti je zdravá symbióza zásadní – tedy aby všechny skupiny pochopily, čím mohou posloužit, a naopak, od koho a co se naučit.

Chci popřát nám všem do dalších měsíců urologická pracoviště bez uzávěrů, jen s urologickými pacienty, mnoho zdraví a optimální symbiózu v kolektivech. A ač to možná zní proklamačně, věřte, že: #ceskaurologietozasezvladne.

MUDr. Libor Zámečník, Ph.D.

Urologická klinika VFN a 1. LF UK

Ke Karlovu 6, 128 08 Praha 2

libor.zamecnik@vfn.cz

V Praze, 3. září 2021



Labels
Paediatric urologist Nephrology Urology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#