#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

RETROPERITONEOSKOPICKÁ RESEKCE TUMORU LEDVINY – VIDEO


Authors: Milan Hora 1;  Viktor Eret 1;  Blanka Drápelová 1;  Petr Stránský 1;  Tomáš Pitra 1;  Kristýna Procházková 1;  Jiří Ferda 2;  Ondřej Hes 3
Authors‘ workplace: Urologická klinika, LF UK a FN Plzeň 1;  Klinika zobrazovacích metod, LF UK a FN Plzeň 2;  Šiklův ústav patologie, LF UK a FN Plzeň 3
Published in: Ces Urol 2017; 21(1): 13-15
Category: Video

Overview

Úvod:
Miniinvazivní laparoskopická resekce (LR) tumoru ledviny je již rutinní součástí spektra chirurgické léčby nádorů ledvin a je jí dávána ve spektru ostatních metod přednost (otevřená resekce > laparoskopická nefrektomie > otevřená nefrektomie). Na našem pracovišti dáváme přednost přístupu laparoskopickému – transperitoneálnímu. Ve výjimečných případech (většinou extenzivní nitrobřišní chirurgie v dutině břišní v anamnéze) je však nutno zvolit přístup retroperitoneoskopický (R). Je nutno zmínit, že LR včetně RLR jsou selektované případy, u jakkoliv komplikovaných nálezů včetně vysoce komplexních tumorů se indikuje přístup otevřený. V práci prezentujeme naše zkušenosti s RLR.

Soubor:
V období 8/2004–1/2017 bylo provedeno 398 LR. Jen u šesti případů byl použit retroperitoneoskopický přístup. Pět s anamnézou extenzivní nitrobřišní chirurgie a jeden drobný tumor lokalizovaný dorzálně.

Metodika:
V poloze na boku je pod koncem 12. žebra vedena krátká incize, prstem či nůžkami je proniknuto do retroperitonea. Prstem či dilatačním balonkem vytvořeným z ukazováku rukavice je vytvořen operační prostor a po prstu jsou zavedeny tři porty (2x5 a 12 mm) a incizí videoport s fixačním balonkem. Je uvolněna ledvina, sonograficky verifikován tumor, nalezena renální tepna a klampována endosvorkou. Tumor je zresekován nůžkami. Spodina je obšita s V‑Loc® 90 stehem kotveným nevstřebatelnými Hem‑o-lok® klipy velikosti M či nově vstřebatelnými PDS klipy (Absolok® velikost AP300), stejnou technikou jsou k sobě staženy okraje resekované ledviny. Tepna je uvolněna. Zaveden Redon drén.

Výsledky:
Žádné specifické komplikace k danému přístupu ani žádné jiné komplikace se v této malé vysoce selektované skupině pacientů operované nejzkušenějším chirurgem nevyskytly.

Závěr:
Retroperitoneoskopická resekce tumoru ledviny je proveditelná v rutinní praxi. Pokračovací samokotvící steh V‑Loc® odstranil největší nevýhodu retroperitoneoskopického přístupu – malý operační prostor pro uzlení stehů. Přesto dáváme stále přednost transperitoneálnímu přístupu a retroperitoneoskopii volíme u miniinvazivních resekcí téměř výhradně pouze v imperativních případech.

KLÍČOVÁ SLOVA:
Laparoskopie, retroperitoneoskopie, nádor ledviny, resekce.


Videa v českém a anglickém jazyce jsou ke shlédnutí na stránkách České urologie

Došlo: 30. 1. 2017

Přijato: 21. 2. 2017

Kontaktní adresa:

prof. MUDr Milan Hora, Ph.D.

Urologická klinika, LF UK a FN Plzeň

E. Beneše 13, 305 99 Plzeň

e‑mail: horam@fnplzen cz

Střet zájmů: žádný

Prohlášení o podpoře: Podpořeno MZ ČR – RVO (Fakultní nemocnice Plzeň – FNPl, 00669806.


Sources

1. Hora M, Klečka J, Ürge T, et al. Laparoskopická resekce tumorů ledvin Ces Urol 2006; 10(1): 32–39.

2. Hora M, Eret V, Ürge T, et al. Results of laparoscopic resection of kidney tumor in everyday clinical practice Cent European J Urol 2009; 62(3): 160–166.

3. Hora M, Eret V, Stránský P, et al. Laparoskopická resekce tumorů ledviny Ces Urol 2015; 19(2): 103–105.

4. Hora M, Eret V, Travnicek I, et al. Surgical treatment of kidney tumors – contemporary trends in clinical practice Cent European J Urol 2016; 69(4): 341–346.

Labels
Paediatric urologist Nephrology Urology

Article was published in

Czech Urology

Issue 1

2017 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#