#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SELEKTIVNÍ KLAMPING PŘI ROBOTICKY ASISTOVANÉ RESEKCI LEDVINY


Authors: Jiří Kočárek 1,2;  František Chmelík 1;  Jiří Heráček 1,2;  Markéta Matějková 1;  Milan Čermák 1
Authors‘ workplace: Urologické oddělení, Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha 1;  Urologická klinika, 1 lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze 2
Published in: Ces Urol 2016; 20(4): 257-258
Category: Video

Overview

Úvod:
Záchovné výkony na ledvině (resekce ledviny) jsou v současné době doporučovány u všech nádorů klasifi kace T1 a T2 Miniinvazivní operační přístupy k výkonům na ledvinách jsou spojeny s menší morbiditou bez zhoršení onkologických výsledků. Moderní robotický systém da Vinci s možností fluorescenčního zobrazení při použití indocyaninové zeleně (ICG) usnadňuje identifikaci segmentární renální tepny a zajišťuje bezpečný selektivní klamping. Robotická asistence dnes umožňuje nabídnout miniinvazivní výkon všem kandidátům otevřené resekce ledviny.

Popis klinického případu:
Od ledna 2014 jsme provedli 52 roboticky asistovaných resekcí ledvin s využitím ICG. Při operaci jsme používali robotický systém da Vinci Si. Výkony provádíme v lumbotomické poloze. Kamerový port zavádíme v pupku, u pacientů s vyšším BMI v pararektální linii. Dva 8mm robotické porty zavádíme v medioklavikulární linii. Jeden 12mm port pro asistenta kraniálně, případně kaudálně od optického portu v závislosti na lokalizaci tumoru v ledvině. Výkon zahajujeme identifikací renální arterie a preparací segmentárních větví. Po naložení cévních svorek intravenózně aplikujeme ICG. Začínáme dávkou 1,5 ml při koncentraci ICG 2,5 mg/ml. Po 5 až 10 vteřinách ve fluorescenčním zobrazení detekujeme jednotlivé neprokrvené oblasti ledviny. Resekci ledviny následně provádíme v zobrazeném ischemickém segmentu. Po dokončení sutury ledviny a odstranění cévních svorek opětovnou aplikací ICG kontrolujeme kvalitu prokrvení ledviny a rozsah ischemické oblasti daný suturou defektu.

Závěr:
Roboticky asistovaná resekce ledviny je bezpečná metoda léčby renálního karcinomu. Selektivní klamping s fluorescenční kontrolou snižuje riziko ischemického poškození ledviny.

Klíčová slova:
Indocyanová zeleň, miniinvazivní přístupy, resekce ledviny, roboticky asistované výkony.


Videa v českém a anglickém jazyce jsou ke shlédnutí na stránkách České urologie

Došlo: 23. 11. 2016

Přijato: 8. 12. 2016

Střet zájmů: žádný

Prohlášení o podpoře: Autor prohlašuje, že zpracování článku nebylo podpořeno farmaceutickou firmou.

Kontaktní adresa:

MUDr Jiří Kočárek, Ph.D.

Urologické oddělení, Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha

U Vojenské nemocnice 1200, 169 02 Praha 6

e‑mail: jiri kocarek@uvn.cz


Labels
Paediatric urologist Nephrology Urology

Article was published in

Czech Urology

Issue 4

2016 Issue 4

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#