#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nadváha jako následek covidové izolace Lázně Luhačovice kombinují léčbu s redukčním režimem


Authors: MUDr. Rydlová Jana
Published in: Čes-slov Pediat 2021; 76 (2): 124.
Category:

Současná společenská situace má vážné důsledky na fyzický i psychický stav dětí. Opomíjení dopadů covidových omezení na dětskou populaci začíná být závažným problémem. Izolace dětí v jejich domovech, odtržení od vrstevníků, naprosté znemožnění trávení času činnostmi, na které byly zvyklé, způsobuje, že jsou vystaveny stresu. Bohužel s obrovským psychickým zatížením se často vypořádávají zvýšenou konzumací nutričně nevhodných potravin. Nedostatek pohybu, fatální rozpad denního režimu spolu se zhoršením stravovacích návyků vede k výraznému nárůstu nadváhy až obezity u dětské populace. Nadváha dětí je tak vedlejším účinkem covidové uzávěry.

Alarmující je pak přibývání na váze zejména u chronicky nemocných dětí, u kterých v kombinaci se stresem vede ke zhoršení původního onemocnění. Toto zhoršení se nemusí nyní plně projevit, protože děti nejsou vystaveny obvyklému zatížení školou a dalšími povinnostmi ani infekčnímu prostředí kolektivu.

Z mého pohledu jsou těmito znepokojujícími faktory hodně ohroženi malí astmatici, na jejichž léčbu se v Lázních Luhačovice, a. s., specializujeme. Stejně tak se tento negativní trend projevuje u malých pacientů potýkajících se s nemocí trávicího ústrojí (např. s Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou či vředovou chorobou). Ke zhoršení může dojít i u pacientů s různými kožními onemocněními, např. s ekzémy.

Při poskytování lázeňské péče se soustředíme na komplexní přístup a vhodnou kombinaci léčby. Pacienti absolvují nejen procedury na indikaci, se kterou do lázní přijeli, ale i na přidružený zdravotní problém, jakým může být i nadváha. Proto například astmatici nebo děti s atopickým ekzémem, potýkající se s nežádoucím růstem váhy, mají souběžně nastavený redukční režim. Pravidelně docházejí na cvičení pod dohledem fyzioterapeutů a věnují se jim zkušené nutriční terapeutky.

V Lázních Luhačovice, a. s., léčíme děti od 1,5 roku věku do 18 let. Nejvíce pacientů k nám jezdí s nemocemi dýchacích cest a plic a dále pak s kožními nemocemi, nemocemi trávicího ústrojí, po onkologické léčbě, k našim indikacím patří právě i obezita.

Lázeňská léčba může dětský organismus na zvýšenou zátěž připravit. Minimálně tak, že nedojde ke zhoršení projevů nemoci, které by mohlo nastat s postupným uvolňováním opatření a návratem dětí k běžnému plně zátěžovému režimu.

MUDr. Jana Rydlová

vedoucí lékařka dětských léčeben Lázně Luhačovice, a. s.


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#