#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel prof. MUDr. Václav Špičák, CSc.
(14. ledna 1929–13. září 2019)


: Čes-slov Pediat 2019; 74 (7): 437.
:

Profesor Špičák vystudoval Fakultu dětského lékařství UK v Praze, promoval v roce 1953. Po promoci pracoval jeden rok na dětském oddělení v Teplicích, poté nastoupil na 1. dětskou kliniku FN Motol, kde byl jeho učitelem prof. MUDr. Josef Švejcar. Prof. Špičák se během své práce na klinice postupně stal erudovaným pediatrem a jeho specializací se stala alergologie a klinická imunologie. V době své práce na klinice založil první alergologické oddělení u nás. Absolvoval také několikaletý pracovní pobyt ve Farmakologickém ústavu. K učitelům, ke kterým se hlásil, patřili kromě prof. Švejcara také profesorka Rašková a profesor Halpern. V roce 1968 prof. Špičák úspěšně obhájil docentskou habilitační práci na téma Průduškové astma v raném dětském věku.

Politický vývoj po roce 1968 jeho kariéru zkomplikoval, nijak však neutlumil jeho odbornou aktivitu. Prof. Špičák musel ukončit svou činnost na dětské klinice, nadále ale působil v motolském Ústavu vývoje dítěte a později jako ordinář pro alergologii a klinickou imunologii na Poliklinice FN Motol. K pedagogické činnosti se vrátil v tehdejším doškolovacím ústavu.


Roku 1981 se stal přednostou Dětského oddělení tehdejší Fakultní nemocnice Na Bulovce. Za doby svého působení v této funkci rozvinul činnost oddělení v mnoha oblastech. Šlo zejména o alergologii, klinickou imunologii, dětskou pneumologii a bronchologii, gastroentrologii a dětskou neurologii. V roce 1994 byl jmenován profesorem dětského lékařství. Funkci přednosty vykonával do roku 1996. I poté, co po něm funkci primáře převzal prim. MUDr. Martin Fuchs, zůstával prof. Špičák plně vytížen ambulantní prací. Jeho alergologická ambulance na oddělení byla díky jeho odbornému věhlasu mimořádně vyhledávaná a pan profesor na oddělení pracoval až do roku 2010. I po ukončení svého působení na Bulovce vedl až do roku 2018 odbornou ambulanci v soukromém zdravotnickém zařízení Immunoflow v pražských Letňanech.

Prof. Špičák byl v průběhu let vědeckým sekretářem a předsedou České společnosti alergologie a klinické imunologie ČLS JEP, ředitelem České iniciativy pro astma a předsedou sdružení Na pomoc chronicky nemocným dětem.

Za svou dlouholetou výzkumnou a publikační činnost obdržel v roce 2005 Cenu Jana Evangelisty Purkyně. Dalším uznáním jeho celoživotní odborné činnosti bylo v roce 2009 udělení titulu Rytíř lékařského stavu. Jeho dlouholeté badatelské úsilí v oblasti dětského astmatu a šíření odborných informací v odborných kruzích i mezi laiky vedlo v roce 2017 k jeho jmenování ambasadorem Globální iniciativy pro astma.

Pan profesor zavedl u nás na oddělení hezký zvyk. Podle jeho vlastních slov, první svůj telefonát na Nový rok směřoval po půlnoci vždy na sesternu. Prvními, komu popřál mnoho štěstí v novém roce, tak byly sloužící sestry a lékaři.

Ten tradiční telefonát nám na oddělení bude chybět.

Prim. MUDr. Ivan Peychl

Dětské oddělení Nemocnice Na Bulovce


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#