#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vrozené vady v České republice v období 1994 – 2005 – perinatologická data


Authors: A. Šípek 1,2;  V. Gregor 3,4;  J. Horáček 3,4
Authors‘ workplace: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha, ředitel doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 1;  3. LF UK, děkan doc. MUDr. B. Svoboda, CSc. 2;  Oddělení lékařské genetiky, Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha, ředitel MUDr. P. Malý 3;  Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha, Katedra lékařské genetiky ředitel MUDr. A. Malina, Ph. D. 4
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(2): 103-109
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Analýza výskytu vrozených vad v perinatálním období v České republice v období 1994–2005. Zmapování podílu jednotlivých vrozených vad podílejících se na mrtvorozenosti, časné neonatální a perinatální úmrtnosti v České republice v dvanáctiletém období.

Typ studie:
Retrospektivní epidemiologická analýza incidencí vrozených vad z databáze Národního registru vrozených vad v České republice a jejich podílu v perinatální úmrtnosti.

Materiál a metodika:
V práci byla použita data z celorepublikové registrace vrozených vad vedené v Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky v období let 1994–2005. Byly analyzovány incidence vrozených vad zjištěných u narozených dětí v České republice a podíl vrozených vad v perinatálním období. Kromě analýzy podílu vrozených vad jako celku jsme analyzovali i podíl jednotlivých skupin vrozených vad. Byly kvantifikovány incidence jednotlivých diagnóz vrozených vad v perinatální úmrtnosti.

Výsledky:
V období 1994–2005 bylo v naší retrospektivní analýze zachyceno celkem 38 547 narozených dětí s vrozenou vadou, z toho bylo 22 450 postižených chlapců a 16 084 postižených dívek. Poměr pohlaví M/F byl 1,40 a procento postižených chlapců pak bylo 58,24. Celkem bylo registrováno 53 143 vrozených vad u narozených dětí, z toho bylo 30 560 u postižených chlapců a 22 530 u postižených dívek, v 44 případech nebylo pohlaví určeno. Průměrná incidence vrozených vad byla u narozených dětí 340,90 na 10 000 živě narozených.

Závěr:
Práce předkládá aktualizované výsledky analýz incidencí vrozených vad a jejich podílu na perinatální úmrtnosti v České republice. V důsledku úspěšné prenatální diagnostiky závažných a letálních vrozených vad klesá jejich podíl na perinatální úmrtnosti, především v mrtvorozenosti, méně v časné neonatální úmrtnosti. Významnou část perinatální úmrtnosti v důsledku vrozených vad však stále představují vrozené vady centrálního nervového systému, vrozené vady srdeční, vrozené vady uropoetického ústrojí a chromozomální aberace.

Klíčová slova:
vrozená vada, perinatální úmrtnost, mrtvorozenost, časná neonatální úmrtnost, prenatální diagnostika, incidence, Česká republika


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 2

2007 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#