#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Předoperační zhodnocení myometriální invaze u pacientek s karcinomem endometria pomocí ultrazvuku a magnetické rezonance


Authors: M. Lubušký 1,2;  P. Dzvinčuk 1;  R. Pilka 1;  M. Procházka 1;  E. Látalová 1;  I. Míčková 2;  D. Horák 3;  L. Kotršová 1;  L. Michnová 1;  M. Kudela 1
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika LF UP a FN, Olomouc, přednosta prof. MUDr. M. Kudela, CSc. 1;  Ústav lékařské genetiky a fetální medicíny LF UP a FN, Olomouc, přednosta prof. MUDr. J. Šantavý, CSc. 2;  Radiologická klinika LF UP a FN, Olomouc, přednosta doc. MUDr. M. Heřman, Ph. D. 3
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(5): 394-398
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Porovnat přesnost transvaginální sonografie a magnetické rezonance při určení hloubky myometriální invaze u pacientek s diagnostikovaným karcinomem endometria.

Typ studie:
Prospektivní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika, Ústav lékařské geneticky a fetální medicíny, Radiologická klinika, LF UP a FN v Olomouci.

Metodika:
U 55 pacientek s diagnostikovaným karcinomem endometria ve stadiu I dle FIGO klasifikace byla předoperačně posouzena hloubka myometrální invaze při transvaginálním ultrazvukovém vyšetření. U 44 pacientek byla invaze hodnocena nezávisle i magnetickou rezonancí. Do studie byly zařazeny pouze pacientky s následnou chirurgickou léčbou umožňující definitivní pooperační histopatologické vyšetření.

Výsledky:
Transvaginální sonografie byla úspěšná při hodnocení myometrální invaze v 80 % (44/55) případů (senzitivita 80% a specificita 88% s pozitivní předpovědní hodnotou 77 % a negativní předpovědní hodnotou 87 %). Při vyšetření magnetickou rezonancí byla zaznamenána shoda s definitivním histopatologickým nálezem v 84% (37/44) případů (senzitivita 84% a specificita 91% s pozitivní předpovědní hodnotou 81 % a negativní předpovědní hodnotou 91 %).

Závěr:
Magnetická rezonance ve srovnání s transvaginálním ultrazvukovým vyšetřením umožňuje přesnější předoperační posouzení myometrální invaze u pacientek s diagnostikovaným karcinomem endometria. Jedná se ale o vyšetření finančně nákladné a časovně náročné. Je proto otázka, zda je vhodné jako rutinní vyšetření u všech pacientek s karcinomem endometria. Transvaginální sonografie naopak představuje relativně levné vyšetření, které je snadno proveditelné a časově nenáročné. K dosažení potřebné spolehlivosti při posouzení myometriální invaze je však nutné, aby bylo prováděno zkušeným vyšetřujícím.

Klíčová slova:
magnetická rezonance, ultrazvuk, karcinom endometria, myometriální invaze


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 5

2006 Issue 5

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#