#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sérový amyloid A jako efektivní marker stupně operační zátěže a rizika komplikací


Authors: A. Jabor 1;  Z. Holub 2;  J. Franeková 3;  M. Pavlisová 1;  P. Bořil 1;  E. Fenclová 1;  L. Kliment 2
Authors‘ workplace: Oddělení klinické biochemie a hematologie Nemocnice Kladno, primář doc. MUDr. A. Jabor, CSc. 1;  Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Kladno, primář doc. MUDr. Z. Holub, CSc. 2;  Ústav klinické biochemie Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava, přednosta MUDr. A. Pohlídal, PhD. 3
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(2): 131-136
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Posoudit vztahy mezi reaktanty akutní fáze u skupiny 40 žen operovaných pro děložní myom laparoskopickou a otevřenou technikou.

Typ studie:
Prospektivní studie.

Metodika:
Stanoveny byly koncentrace leukocytů v krvi, C-reaktivního proteinu (CRP), interleukinu 6 (IL-6) a sérového amyloidu A (SAA) v plazmě, resp. séru před operací, 24 hodin a 72 hodin po operaci.

Výsledky:
Koncentrace leukocytů a IL-6 vykazovaly nejmenší dynamiku nárůstu koncentrací a nejrychlejší úpravu po operaci k výchozím hodnotám. Koncentrace CRP a SAA naopak přetrvávaly zvýšené po operaci. Koncentrace leukocytů v časném pooperačním období nemá výrazné vztahy ke sledovaným reaktantům akutní fáze. Normální koncentrace leukocytů za 72 hodin po operaci byla u 1/3 operovaných žen spojena s pozitivitou přinejmenším jednoho reaktantu akutní fáze a u čtvrtiny byly zvýšeny nejméně dva reaktanty. Typ, tíže a délka zákroku měla vliv na koncentrace CRP, SAA a IL-6.

Závěry:
SAA vykazuje akutní změny (24 hodin po operaci) obdobně jako CRP a IL-6. Tíži zákroku, délku zátěže a možné riziko 72 hodin po operaci ukazují zejména CRP a SAA (v tomto období jsou již IL-6 a leukocyty sníženy prakticky na předoperační úroveň). Maximální dynamika navýšení byla pozorována u SAA. SAA se jeví jako ukazatel, který by měl být zařazen mezi testy poskytující informaci o možných komplikacích v časném pooperačním období.

Klíčová slova:
operační zátěž, reakce akutní fáze, CRP, interleukin 6, sérový amyloid A


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 2

2006 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#