#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nová metoda detekce nehmatných karcinomů prsu


Authors: P. Strnad 1;  L. Rob 1;  J. Chod 1;  M. Halaška 1;  H. Křížová 3;  A. Zuntová 2;  Z. Moravcová 4
Authors‘ workplace: 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, Praha ;  Gynekologicko-porodnická klinika 1;  Ústav patologické anatomie 2;  Klinika nukleární medicíny 3;  Klinika zobrazovacích metod 4
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(2): 143-145
Category: Original Article

Overview

Cíl práce:
Cílem práce byl průkaz efektivity nové metody radionavigované detekce a exstirpace nehmatného karcinomu prsu se současnou detekcí sentinelové uzliny.

Typ práce:
Prospektivní klinická studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko porodnická klinika 2. lékařské fakulty UK a FN Motol, Praha.

Metodika:
U 38 žen s biopticky ověřeným nehmatným karcinomem prsu bylo 18-20 hodin před chirurgickou intervencí aplikováno radiofarmakum v dávce 45 MBg do tumoru a 15 MBg subdermálně. Poté pomocí gamasondy byla provedena identifikace tumoru a jeho resekce i s okraji zdravé tkáně se současnou detekcí a vyšetřením sentinelové uzliny. Kontrolním souborem byla skupina 51 žen s nehmatnou lézí prsu označenou pomocí drátku (hook-wire).

Výsledky:
Radionavigovaná detekce okultní léze byla ve všech případech úspěšná, okraj zdravé tkáně okolo tumoru byl ve 31 případech větší než 3 mm, ve 4 případech byl 2 mm. Sentinelová uzlina byla detekována ve 100 % případů a ve 3 případech (7,9 %) byla postižena metastázou a výkon v axile byl doplněn lymfadenektomií. Ve skupině „hook-wire“ byl nalezen invazivní karcinom ve 21 případech (41,2 %), který byl exstirpován s okrajem zdravé tkáně vždy větším než 3 mm. Ztráta zdravé tkáně byla při použití hook-wire techniky o něco větší, avšak potvrzení tohoto předpokladu vyžaduje další ověření.

Závěr:
Současné provedení radionavigované exstirpace nehmatného karcinomu s biopsií sentinelové uzliny je použitelná metoda do praxe. Při srovnání s metodikou „hook-wire“ umožňuje ROLL přesnější zaměření léze a umožňuje menší ztrátu zdravé tkáně.

Klíčová slova:
karcinom prsu, nehmatné léze prsu, radionavigovaná disekce, lymfoscintigrafie, sentinelová uzlina


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 2

2006 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#