#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: Čes-slov Neonat 2022; 28 (2): 72.
Category: Editorial


Milé kolegyně, milí kolegové,

druhé číslo časopisu je zaměřeno na základní problematiku převážně donošených novorozenců na oddělení šestinedělí. Problematiku jednotlivých témat zpracovávali kolegové z různých českých neonatologických pracovišť a požádali jsme o spolupráci i specialisty z oboru infekce a otorinolaryngologie.

V dnešní době péče o fyziologického novorozence směřuje k nejčasnějšímu kontaktu matky a dítěte a zajištění úspěšného nástupu laktace. Demografická data z roku 2020 ukazují, že plné kojení při propuštění z porodnice v České republice za posledních 20 let pokleslo z 92 % na 81 %. Tento pokles má řadu důvodů, nicméně naším cílem by mělo být tento nepříznivý trend obrátit.

Ke snížení zavádění dokrmů na porodnicích může pomoci pochopení procesu fyziologického hmotnostního úbytku novorozence a patofyziologie hypoglykemie, aby nedocházelo ke zbytečnému narušování diády matka – dítě. I světové organizace (AAP, WHO) se ve svých nových doporučeních zaměřují na podporu kojení, jak je například patrné ve zcela novém standardu pro léčbu hyperbilirubinemie, kdy se doporučuje dítě co možná nejméně separovat od matky, provádět fototerapii pouze dle indikačních kritérií a po nejnutnější dobu.

Na druhém protipólu stojí domácí porody, které jsou z pohledu každého neonatologa pro novorozence velmi rizikové a někdy nás staví do velmi obtížných forenzních situací.

Pobyt novorozence v porodnici je také screeningovým obdobím, kdy se snažíme u většiny novorozenců provádět vyšetření, která mohou významně ovlivnit jeho další vývoj při pozdním záchytu onemocnění. Jedním z nich je nově zavedený povinný screening sluchu.

U fyziologických novorozenců se však také setkáváme s celou řadou problémů. V současné době stoupá procento žen, které v průběhu těhotenství užívají antidepresiva, která mohou u novorozence v poporodním období způsobit abstinenční syndrom. Současně není zanedbatelná ani infekční problematika. Aktuálním tématem stále zůstává problematika GBS. Mezi méně častá, zato však velmi závažná kongenitální infekční onemocnění, patří CMV a toxoplazmóza.

Věříme, že vás druhé číslo časopisu zaujme a najdete zde inspiraci ke změnám či zlepšení péče o fyziologického novorozence. Uvítáme jakékoli Vaše připomínky či podněty, které pomohou k dalšímu zlepšování péče napříč Českou republikou.

Milena Dokoupilová


Vážené kolegyně, vážení kolegové,

editorkou druhého čísla našeho časopisu je paní primářka MUDr. Milena Dokoupilová. Patří ji za to velké poděkování stejně tak jako všem autorům, kteří do časopisu přispěli zajímavými a podnětnými články z různých oblastí péče o donošené novorozence.

První číslo příštího ročníku Česko-slovenské neonatologie budou po obsahové stránce zajišťovat kolegové ze Slovenské republiky. Slovenští kolegové si vybrali téma Kraniální morbidita novorozence. Velice se těšíme.

Česko-slovenská neonatologie bude i v následujícím roce vycházet dvakrát ročně. V dalších letech se budeme snažit periodicitu časopisu zvýšit. V příštím roce však máme ambici dále zlepšovat kvalitu časopisu. Zaměříme se především na recenzní činnost. Vypracovali jsme pokyny pro recenzenty a navíc každá publikace bude mít dvě recenze. Dále pro Vás připravujeme zajímavý ediční plán na příští období. Postupně se také snažíme o splnění podmínek pro indexaci časopisu v relevantních medicínských databázích. Předpokládáme, že v příštím roce se nám to již podaří. Řešíme rovněž ekonomickou stránku časopisu, kde se zatím daří časopis financovat z inzerce.

Doufám za sebe a také za Redakční radu, že se Česko-slovenské neonatologii bude po všech stránkách nadále dařit a že budete dostávat časopis plný zajímavých recentních informací a podnětů.

Martin Čihař


Labels
Neonatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#