#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komplexní novinky v onkourologii – KNOU 2022


Autoři: Tereza Zdobinská
Působiště autorů: Urologická klinika LF UK a FN Motol, Praha
Vyšlo v časopise: Ces Urol 2022; 26(2): 146-148
Kategorie: Informace

Konference Komplexních Novinek v OnkoUrologii proběhla po dvou letech online formátu tentokrát osobně v prostoru hotelu Vienna House na pražském Smíchově v celkovém počtu 140 lékařů. Pořádající agentura 4Education, s. r. o., ve spolupráci s Onkourologickou sekcí České urologické společnosti ČLS JEP a pod záštitou 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole tímto setkáním oslavili již sedmý ročník této mezioborové akce. Koncept výstižných přednášek v kombinaci s panelem diskuze urologů z různých částí České republiky i Slovenska, a navíc specialistů z oboru onkologie či zobrazovacích metod, je velmi pestrý a nenechá posluchače ztratit pozornost. Diskuze specialistů s různým úhlem pohledu a řadou kazuistik navíc zodpoví řadu otázek, kde guidelines skutečně nestačí.

Obr. 1. Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, a as. MUDr. Michaela Matoušková zahajují konferenci KNOU 2022
Fig. 1. Prof. Marek Babjuk, M.D., CSc., Dean of the Second Faculty of Medicine, Charles University in Prague; and senior lecturer Michaela Matoušková, M.D., opening the 2022 KNOU conference
Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., děkan 2. lékařské
fakulty Univerzity Karlovy, a as. MUDr. Michaela
Matoušková zahajují konferenci KNOU 2022<br>
Fig. 1. Prof. Marek Babjuk, M.D., CSc., Dean of the
Second Faculty of Medicine, Charles University in Prague;
and senior lecturer Michaela Matoušková, M.D.,
opening the 2022 KNOU conference

Letošní ročník byl zahájen panelem o testikulárním nádoru s lymfatickým postižením s videoukázkou laparoskopicky asistovaného operačního řešení. Navazoval program bilaterálního tumoru ledvin, kdy panelisté diskutovali o ideálním chirurgickém i terapeutickém postupu a roli radiofrekvenční ablace v terapii. Téma nádoru ledviny s generalizací do plic připomnělo moderní možnosti chemoterapie. Velmi zajímavá byla diskuze onkologů a urologů nad tématem, kdy je metastáza viditelná na zobrazovacích metodách skutečně metastázou a kdy je třeba zahájit chemoterapii.

Následující sekce se týkala nádorů močového měchýře, jejich klasifikace a přehledu intravezikální chemoterapie a imunoterapie. V případě generalizovaných uroteliálních nádorů a jejich recidiv jsme poté mohli vyslechnout rozkvět moderní systémové imunoterapie, která nepochybně zastoupí čím dál větší roli v terapii tohoto typu malignity.

Obr. 2. Blok věnovaný karcinomu močového měchýře, účastníci panelu: as. MUDr. Antonín Brisuda, prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., prof. MUDr. Viktor Soukup, MUDr. PharmDr. Jan Dvořák
Fig. 2. A section devoted to bladder cancer; panel participants: senior lecturer Antonín Brisuda, M.D, Prof. Marek Babjuk, M.D., CSc., Prof. Luboš Petruželka, M.D., CSc., Prof. Viktor Soukup, M.D., Jan Dvořák, M.D., PharmD
Blok věnovaný karcinomu močového měchýře,
účastníci panelu: as. MUDr. Antonín Brisuda,
prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., prof. MUDr. Luboš
Petruželka, CSc., prof. MUDr. Viktor Soukup, MUDr.
PharmDr. Jan Dvořák<br>
Fig. 2. A section devoted to bladder cancer; panel
participants: senior lecturer Antonín Brisuda, M.D,
Prof. Marek Babjuk, M.D., CSc., Prof. Luboš Petruželka,
M.D., CSc., Prof. Viktor Soukup, M.D., Jan Dvořák, M.D.,
PharmD

Obr. 3. Prezentace „Urologické malignity v České republice ve světle dostupných dat“; prof. RNDr. Ladislav Dušek a kol.
Fig. 3. Presentation „Urological malignancies in Czech Republic in the light of available data“ Prof. Ladislav Dušek, M.A., et al.
Prezentace „Urologické malignity v České republice ve světle dostupných dat“; prof. RNDr. Ladislav Dušek
a kol.<br>
Fig. 3. Presentation „Urological malignancies in Czech Republic in the light of available data“ Prof. Ladislav
Dušek, M.A., et al.

Obr. 4. Blok věnovaný karcinomu prostaty, účastníci panelu: prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., MUDr. David Zogala, MUDr. Otakar Čapoun, doc. MUDr. Renata Soumarová, MUDr. Roman Staněk
Fig. 4. A section devoted to prostate cancer; panel participants: Prof. Marek Babjuk, M.D., CSc., David Zogala, M.D., Otakar Čapoun, M.D., Assoc. Prof. Renata Soumarová, Roman Staněk, M.D.
Blok věnovaný karcinomu prostaty, účastníci
panelu: prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., MUDr. David
Zogala, MUDr. Otakar Čapoun, doc. MUDr. Renata
Soumarová, MUDr. Roman Staněk<br>
Fig. 4. A section devoted to prostate cancer; panel
participants: Prof. Marek Babjuk, M.D., CSc., David
Zogala, M.D., Otakar Čapoun, M.D., Assoc. Prof. Renata
Soumarová, Roman Staněk, M.D.

Fakta a mýty a ovlivnění onkourologické péče dvěma lety s covidem-19 měly zajímavé výsledky. Příznivým statistickým závěrem je, že jakýkoli pokles v operativě uroonkologických onemocnění za rok 2020 byl kompenzován již v roce 2021. Po dobu pandemie nedošlo k decentralizaci péče a poklesu aktivity KOC center. Neblahým dopadem pandemie byla však nepochybně nižší preventivní péče, diagnostika a screening onkologických onemocnění. Následky poklesu prevence pravděpodobně budeme moci hodnotit v dalších letech.

Téma karcinomu prostaty zabralo podstatou část letošního programu. Odborníci probrali pro a proti povinného screeningu i důležitost stagingu onemocnění. Velmi přínosnou byla přednáška o ideálně zvolené zobrazovací metodě využité při stagingu, vyslechli jsme výhody i nevýhody 18F‑cholin, 18F‑fluciklovin i PSMA PET CT, nahlédli na hodnocení artefaktů a zvýšené senzitivity některých novějších metod, které mohou pacienta zařadit do horšího stadia onemocnění, než by nám ukázaly tradiční zobrazovací metody. Následoval přehled terapie generalizovaného karcinomu prostaty a vhodných kombinací přípravků s pohledem onkologa. Byl zmíněn i paliativní přístup při recidivující hematurii.

Novinkou letošního ročníku byla diskuzní dopoledne s odborníky z oboru onkourologie a uroonkologie. Celkem 50 účastníků této akce si mohlo zvolit jedno téma z následujících čtyř možností:

◼ Léčba lokálně pokročilého a generalizovaného renálního karcinomu (A. Poprach, M. Staník)

◼ Léčba NMIBC (TURB, volba intravezikální léčby, atd.) (M. Babjuk, I. Minčík, V. Soukup)

◼ Metastatický hormon‑senzitivní karcinom prostaty (mHSPC, algoritmy léčby) (Š. Veselý, J. Katolická)

◼ Metastatický karcinom prostaty (algoritmy léčby HS i CRPC) (J. Fínek, M. Matoušková)

Seminář byl pojat jako velmi moderní dopolední brunch s odborníky. Malý počet účastníků ve skupině zařídil bohatou diskuzi a interaktivní formu prezentací.

Nepochybnou výhodou této konference je její přínosnost pro nejmladší kolegy z oboru urologie či onkologie až po odborníky nadnárodních kapacit. Ráda bych proto touto cestou poděkovala všem přednášejícím za jejich prezentace, panelistům za jejich diskuzi, organizátorům za perfektně provedenou akci a v neposlední řadě i všem zúčastněným, bez kterých by se tato konference nemohla uskutečnit. Na viděnou příští rok 19. – 20. 5. 2023.

V Praze, 24. 5. 2022

Kontaktní adresa:

MUDr. Tereza Zdobinská

Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol

V Úvalu 84, 150 06 Praha

e‑mail: tereza.zdobinska@fnmotol.cz

Foto: Petr Vaněk.

Střet zájmů: Žádný.

Prohlášení o podpoře: Zpracování této zprávy nebylo podpořeno žádnou společností.


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#