#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zvýšení hladiny kyseliny kynurenové v mozkomíšním moku u pacientů s klíšťovou encefalitidou

14. 5. 2019

Kynurenová kyselina je neuroaktivním metabolitem aminokyseliny tryptofanu a hraje pravděpodobně významnou roli v regulaci kognitivních funkcí.

Kynurenová kyselina (kynurenic acid, KYNA) je neuroaktivním metabolitem aminokyseliny tryptofanu a hraje pravděpodobně významnou roli v regulaci kognitivních funkcí. Některé dřívější studie prokázaly, že koncentrace KYNA se zvyšuje v průběhu virové infekce a že tento metabolit interaguje také s imunitním systémem CNS.

Cílem studie, která byla nedávno publikována v časopise Journal of Internal Medicine, bylo zjistit, zda pacienti s klíšťovou encefalitidou (KE) mají zvýšenou hladinu KYNA v mozkomíšním moku (CSF). Autoři studie se domnívají, že případné vyšší hladiny KYNA v CSF by mohly souviset s narušením kognitivních funkcí, které patří mezi dlouhodobé následky klíšťové encefalitidy.

Metoda

Koncentrace KYNA v CSF pacientů byly analyzovány pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie. Do studie bylo zařazeno 108 pacientů s klíšťovou encefalitidou a dále 52 zdravých kontrol. Podle závažnosti průběhu infekce byli pacienti s KE rozděleni do tří skupin: pacienti s mírným průběhem KE (47 %), se středně těžkým průběhem (44 %) a s těžkým průběhem (9 %).

Výsledky

Průměrná koncentrace KYNA v CSF byla významně vyšší u pacientů s KE (5,3 nM) než u zdravých kontrol (0,99 nM). Koncentrace KYNA v CSF se však u jednotlivých pacientů s KE často velmi lišila a zvyšovala se společně se vzrůstající závažností onemocnění (P < 0,05).

Závěr

Uvedená studie jako první demonstruje zvýšení hladiny KYNA v CSF u pacientů s klíšťovou encefalitidou. Význam KYNA pro modulaci imunitní odpovědi a neurotransmise naznačuje možnost, že zvýšené hladiny KYNA hrají roli v patofyziologii onemocnění KE. Podrobnější znalosti o chování endogenní mozkové KYNA v průběhu infekce CNS by mohly přinést nový pohled na neuroimunologickou roli této sloučeniny a ukázat nové farmakologické přístupy k léčbě kognitivních symptomů KE.

(vek)

Zdroj: Holtze M. et al: Elevated cerebrospinal fluid kynurenic acid levels in patients with tick-borne encephalitis. J Intern Med. 2012 Mar 24; doi: 10.1111/j.1365-2796.2012.02539.x. [Epub ahead of print]



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#