#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zvíře „na palubě“ – společné výlety bez stresu a v pohodě

15. 9. 2015

Chystáte se na dovolenou a chcete s sebou vzít domácího mazlíčka? Pak se vám jistě budou hodit tipy pro cestování se zvířaty doplněné o rady slavného cvičitele psů Caesara Millana.

Na pobyt v cizině se svým čtyřnohým kamarádem je vhodné se dobře připravit. Přesuny se zvířaty totiž obnášejí řadu podmínek. Požadavky pro cestování se psy, kočkami a fretkami z České republiky do států Evropské unie tak například zahrnují:

  • identifikaci tvora pomocí mikročipu,
  • platný cestovní pas zvířete,
  • očkování proti vzteklině.

Při výjezdech do Velké Británie, Finska, Irska a Malty musí navíc psi podstoupit ošetření proti echinokokům, takzvané odčervení. Toto vyšetření je pak potvrzeno v pasu zvířete. Ani cestování s jinými druhy se však neobejde bez řádné přípravy – musí být totiž splněny podmínky veterinární autority konkrétní země. Před jakýmkoliv zahraničním výletem s domácím mazlíčkem tak nejprve zajděte za svým veterinárním lékařem a informujte se o podmínkách návštěvy cizího státu. Podrobné údaje naleznete i na internetových stránkách Státní veterinární správy.

Hlavně bezpečně… 

V zájmu zdraví zvířat i lidí by měl chlupatý doprovod po dobu cestování zůstat v bezpečí zvířecí přepravky nebo klece. Psi totiž často narušují pozornost řidiče a navíc se mohou zranit při jízdě s otevřenými okny. Pro kočky je převoz autem většinou velmi stresující a v prostoru přepravky se cítí mnohem bezpečněji. Během cesty je také nutno zvířeti zajistit dostatečné množství vody a potravy. Pokud pejsek trpí v dopravních prostředcích nevolností, Caesar Millan doporučuje krmit ho při pravidelných pauzách malými svačinkami bohatými na bílkoviny. Dále také radí psa často venčit, aby vypotřeboval nadbytečnou energii a lépe snášel cestování. Zvíře by nikdy nemělo kvůli nebezpečí přehřátí a dehydratace zůstávat v zaparkovaném automobilu. Pokud poletíte, nejprve si zjistěte podmínky letecké společnosti, a je-li to možné, preferujte přepravu zvířete na palubě stroje.

… a v klidu

Podle Caesara Millana nejsou sedativa pro zvíře nutností. Důležitější je po celou dobu cestování zachovat klid a chovat se přívětivě. Zvíře totiž vycítí z vašeho hlasu i držení těla negativní emoce. Vlídné slovo, pohlazení a pamlsky tak tvoří základ společného úspěšného přesunu bez nutnosti užití jakýchkoliv zklidňujících léků.

Cestování se zvířetem je velmi rozsáhlá problematika, jejíž podrobné vysvětlení je zcela nad rámec tohoto článku. Více informací ohledně tohoto tématu získáte u svého veterináře nebo na stránkách Státní veterinární správy. Nalézt rady od zkušenějších „zvířecích cestovatelů“ lze i v internetových fórech.

(holi)

Zdroje:
http://eagri.cz
www.humanesociety.org
www.cesarsway.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#