#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Známky zánětu a bronchiální hyperreaktivity u dětí s astmatem, které jsou ve škole vystaveny zvířecímu alergenu obsaženému v prachu

14. 5. 2019

Mnohé studie potvrdily přítomnost zvířecích alergenů v prachu ze školy.

Mnohé studie potvrdily přítomnost zvířecích alergenů v prachu ze školy, i když ve škole žádná zvířata chována nejsou. Alergeny se sem dostávají na oblečení dětí, které chovají zvířata doma. Čím více je ve třídě vlastníků zvířat, tím vyšší jsou koncentrace alergenů v prachu.

Alergeny se mohou vázat na drobné částečky prachu, a mohou tak v prostředí budov přetrvávat roky. Ve Švédsku trpí astmatem 7–8 % dětí školního věku a z nich plná polovina je alergická na domácí zvířata. Přímý kontakt se zvířecími alergeny u nich vyvolává vzplanutí  astmatu a je pravděpodobné, že i nepřímá expozice se podílí na udržování chronického zánětu v plicích u senzibilizovaných jedinců.

Koncentrace zvířecích alergenů ve školním prachu často převyšuje hodnoty z domácností, kde nechovají žádné zvíře. To může být skrytou příčinou zvyšujícího se výskytu alergie na zvířata. Může to také být vysvětlením, proč děti s astmatem a alergií na zvířata potřebují dlouhodobou léčbu i po odstranění zvířat z domácnosti a po přísném zamezení přímého kontaktu s nimi.

Aby objasnili vliv takovéto dlouhodobé nepřímé expozice zvířecím alergenům na astmatiky,  vyšetřovali Švédští lékaři deset dětí s lehkým astmatem a s pozitivními prick testy na kočičí a psí epitelie. Děti byly sledovány po dobu 2 týdnů během školní docházky a byly u nich prováděny bronchoprovokační testy, běžné vyšetření funkce plic a stanovení ukazatelů alergického zánětu v nosním výplachu a indukovaném sputu a v krvi a v moči.

Množství zvířecích alergenů bylo stanoveno jak ve školním prachu, tak v domácím prachu u každého pacienta. Klinicky byly děti po celou dobu bez příznaků. Ukázalo se však, že ke konci týdne u pacientů roste bronchiální hyperreaktivita a v sekretech dýchacích cest se zvyšují hladiny ukazatelů alergického zánětu (eozinofilní peroxidáza a myeloperoxidáza).

V krvi a v moči naopak hladiny ukazatelů alergického zánětu (eozinofilní protein X a počet eozinofilních granulocytů) klesají, což může být odrazem jejich hromadění v postižených orgánech, tedy v plicích a celých dýchacích cestách. Koncentrace psích a kočičích alergenů byly podle očekávání ve všech případech vyšší ve školním prachu než v prachu z domácností.

Výsledky ukázaly, že u pacientů s mírným astmatem a alergií na zvířata se vlivem opakované nepřímé expozice alergenům ve školním prachu zvyšuje bronchiální hyperreaktivita a zintenzivňuje se alergický zánět v dýchacích cestách. Výsledky tak potvrzují domněnku, že i  nepřímá expozice zvířecím alergenům v prachu, nikoliv tedy přímo kontakt se zvířaty, může udržovat a zhoršovat alergický zánět.   

(van)

Zdroj: Lonnkvist K, a spol. Pediatr Allergy Immunol 1999;10.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#