#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Variabilita koncentrace myšího alergenu v domácnostech

14. 5. 2019

Ve Spojených státech se myší alergen nachází téměř ve všech bytech ve vnitřním městě i na předměstí. O tom, co ovlivňuje koncentraci myšího alergenu a jak kolísá během času, se zatím ví jen málo.

Ve Spojených státech se myší alergen nachází téměř ve všech bytech ve vnitřním městě i na předměstí. Senzibilizace na tento alergen není vzácná a alergie na myši a astma jsou u městských dětí časté. Nárůst koncentrace myšího alergenu v domácím prostředí může významně zhoršovat průběh astmatu u těchto dětí. O tom, co ovlivňuje koncentraci myšího alergenu a jak kolísá během času, se zatím ví jen málo.

Američtí lékaři proto zkoumali variabilitu koncentrace myšího alergenu ve 127 domácnostech po dobu 6 měsíců. Hodnotili jeho koncentraci v prachu a v ovzduší ložnic, obývacích pokojů a kuchyní. Současně zkoumali vliv ročního období, vzdušné vlhkosti a dalších faktorů. Zjistili, že koncentrace myšího alergenu výrazně kolísaly nejen mezi různými domácnostmi, ale i v čase v jedné a téže domácnosti.

Myší alergen v prachu dosahoval většinou nejvyšších koncentrací na jaře, koncentrace vzdušného alergenu byly nejvyšší během podzimu a zimy. V tomto období myši přicházejí do bytů. Alergenů usazených v prachu ještě mnoho není, ve vzduchu se však víří dostatečně. K jaru koncentrace alergenů stoupá s délkou pobytu myší i v prachu. Nižší vzdušná vlhkost (pod 45 %) zvyšuje koncentraci vzdušného alergenu. Je to dáno patrně snazším rozptýlením alergenu do vzduchu v suchém prostředí. Ve vlhku k sobě prachové částice více adherují, a alergen se tak snadno neuvolní. Osm domácností si během sledování pořídilo kočku, což vedlo ke snížení koncentrace myšího alergenu jak vzdušného, tak usazeného v prachu o 61 %.

Výsledky studie upozornily na mnohdy opomíjený alergen domácího prostředí, jehož kolísající množství může výrazně ovlivňovat stav pacientů s alergií a astmatem. Řada zásahů, které jsou obecně alergikům doporučovány – jako je udržení vlhkosti pod 50 % a odstranění kočky z bytu – může při alergii na myši vést ke zvýšení koncentrace alergenů, a tak ke zhoršení nemoci. K úpravám vnitřního prostředí alergiků je vždy nutno přistupovat individuálně, po přesném určení všech alergií a spouštěcích mechanizmů exacerbací alergických reakcí a astmatu.

(van)

Zdroj: Matsui, E. C. et al, doi: 10.1016/j.jaci.2007.07.053



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#