#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ústup bolesti u pacientky s Eaglovým syndromem po podání pregabalinu – kazuistika

4. 10. 2018

Bolest orofaciální oblasti a krku je velmi častým důvodem vyhledání lékaře a způsobovat ji mohou různé patologické procesy. Jednou z příčin může být také Eaglův syndrom, poměrně vzácná nozologická jednotka, která často uniká pozornosti lékařů.

Klinický obraz a etiopatogeneze

Eaglův syndrom se projevuje bolestí krční a kraniofaciální oblasti a jeho příčinou je prodloužení nebo angulace styloidního výběžku, případně kalcifikace stylohyoidního ligamenta. Normální styloidní výběžek by měl měřit 2,5–3 cm. Pokud měří ≥ 3 cm, lze jej označit za prodloužený. Někteří pacienti jsou zcela asymptomatičtí, u jiných anatomické změny vyvolávají bolest.

Bolest může být způsobena:

  • tlakem elongovaného výběžku nebo osifikovaného stylohyoidního vazu na n. glossopharyngeus, dolní větev trigeminu nebo chorda tympani;
  • frakturou a následnou proliferací granulační tkáně, vedoucí rovněž k útlaku okolí;
  • degenerativními a zánětlivými změnami šlach stylohyoidního úponu;
  • drážděním sliznice hltanu buď přímou kompresí, nebo jizvením vedoucím k útlaku hlavových nervů V, VII, IX a X;
  • drážděním sympatiku v pouzdře a. carotis.

Popis případu

51letá žena s anamnézou fraktury mandibuly při autonehodě si stěžovala na bolest v pravé retrofaryngeální oblasti, vyzařující do zevního zvukovodu a příležitostně do horního rtu stejné strany. Bolest byla tupá, jen občas bodavá, konstantní intenzity 6/10, v exacerbacích silnější.

Nebyla doprovázena autonomními fenomény, nauzeou, zvracením ani jinými neurologickými příznaky. Hlavním spouštěčem bolesti bylo kousání, což vedlo k omezení příjmu potravy a snížení tělesné hmotnosti pacientky o 5 kg za 3 měsíce. Maxilofaciální chirurg tuto bolest přisoudil prodělanému traumatu, ale protože neodpovídala na běžnou analgetickou léčbu, byla pacientka odeslána na neurologii.

Při vyšetření žena udávala palpační bolest v pravé tonzilární jamce, jinak bez patologického interního a neurologického nálezu. Na CT lebeční baze byla patrná elongace pravého styloidního výběžku na 45 mm.

Byla zahájena léčba pregabalinem a po vytitrování dávky na 75 mg 2× denně došlo k plné remisi.

(pez)

Zdroje: 

  1. González-García N., García-Azorín D., Porta-Etessam J. Eagle syndrome: toward a clinical delimitation. Neurologia 2018 Jul 19, pii: S0213-4853(18)30092-6, doi: 10.1016/j.nrl.2018.03.007.
  2. Raina D., Gothi R., Rajan S. Eagle syndrome. Indian J Radiol Imaging 2009; 19 (2): 107–108, doi: 10.4103/0971-3026.50826.


Štítky
Diabetologie Neurologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#