#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úprava hmotnosti při diabetu: zázračné nápoje povoleny!

20. 11. 2015

Trpíte-li cukrovkou a potřebujete zhubnout, můžete i vy vyzkoušet tzv. náhrady stravy. Koktejly, tyčinky a další výrobky by vám měly pomoci redukci váhy rozjet a usnadnit tak prvních pár týdnů až měsíců. Svoji strategii si ale nejprve nechte schválit lékařem.

Náhrady stravy, jak už mají v názvu, mají nahradit jídlo těm, kdo chtějí zhubnout. Obsahují vyváženou směs bílkovin, tuků a sacharidů. Některé jsou obohaceny i o vitamíny a minerály, aby předcházely jejich nedostatku. Účinek je prokázaný, ale je třeba dodržovat určitá pravidla. Náhrada stravy by měla mít méně kalorií než jídlo, které byste v danou dobu snědli. Někteří lékaři tyto výrobky svým pacientům doporučují pro jejich jednoduché použití. Porce jsou předem sestaveny a naváženy, aby splnily svoji funkci, čímž nemocným odpadá spousta práce. Podle výsledků z velké klinické studie LOOK AHEAD, která porovnávala různé metody hubnutí, bylo ve skupině osob, kteří používali náhradu stravy dvakrát nebo vícekrát denně, výrazně pravděpodobnější, že dosáhnou doporučeného snížení hmotnosti. I další drobné studie potvrdily účinnost těchto produktů.

Samotné nestačí

S náhradou stravy se počítá především pro nastartování hubnutí, tedy pro období do 6 měsíců od začátku programu. Kvůli udržení váhy můžete v jejich užívání pokračovat, ale lékaři spíše doporučují postupně je nahrazovat výživnými nízkokalorickými jídly. Samotné koktejly nebo tyčinky ale hubnutí nezaručí. Účastníci zmíněné studie byli zapojeni do komplexního programu, který kromě jiného zahrnoval i pravidelné intenzivní cvičení. V takové kombinaci již lze očekávat znatelný účinek.

Bez lékaře ani ránu!

Pro diabetiky je velmi důležité, aby dříve, než začnou s redukcí váhy a zejména s užíváním přípravků, jako jsou koktejly na hubnutí, navštívili svého lékaře a o svém plánu ho informovali. Někteří pacienti totiž potřebují úpravu léčby, aby bylo shazování kil bezpečné.

  • Koktejly mají méně kalorií a zejména méně sacharidů než běžné jídlo, takže mohou snižovat glykémii v řádu dnů.
  • Diabetici, kteří je užívají, by si měli měřit glykémii každé dvě až tři hodiny. Pokud se hladiny pohybují níže, než je žádoucí, je třeba, aby byla opět snížena dávka léků.
  • Bez vědomí lékaře ale žádné kroky ohledně úpravy terapie rozhodně nepodnikejte.

Důležité je používat náhradu stravy skutečně jako její náhradu, a ne jako přídavek. Například je možné dát si koktejl místo snídaně a potom odpolední svačinu vyměnit za tyčinku.

Není koktejl jako koktejl

Než si takový přípravek zakoupíte, přečtěte si pozorně na obalu jeho složení. Důležité je, aby:

  • byl vhodný pro diabetiky,
  • neobsahoval transmastné kyseliny,
  • bylo v něm co nejméně nasycených tuků,
  • obsahoval co nejvíce vlákniny (alespoň 3 gramy na porci).

(pez)

Zdroj:
http://www.diabetesforecast.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#