#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost použití kortikosteroidů v léčbě alergické rinitidy

14. 5. 2019

Jednou z možných terapií alergické rinitidy je i použití nosních sprejů obsahujících kortikosteroidy. A právě jejich účinnost hodnotili turečtí lékaři ve své studii publikované v medicínském časopise Auris, nasus, larynx.

Jednou z možných terapií alergické rinitidy je i použití nosních sprejů obsahujících kortikosteroidy. A právě jejich účinnost hodnotili turečtí lékaři ve své studii publikované v medicínském časopise Auris, nasus, larynx.

Ti do své studie zahrnuli celkem devadesát pět pacientů s alergií na pyly trav, kteří trpěli alergickou rinitidou. Pacienti byli podle výsledků kožních prick testů rozděleni do čtyř skupin a každé skupině byla podávána jiná medikace či placebo.

První skupině, čítající 25 pacientů, byl podáván pouze intranazální mometazonfuroát v dávce 200 mikrogramů. Druhé pětadvacetičlenné skupině lékaři kromě intranazálního mometazonfuroátu přidali i perorální antihistaminikum desloratadin v dávce 5 miligramů. Třetí, také dvacetipětičlenné skupině, byl kromě intranazálního mometazonfuroátu podáván i perorální montelukast v dávce 10 mg. Poslední skupina o dvaceti pacientech pak obdržela místo jakékoliv medikace pouze placebo. Účinnost pak lékaři hodnotili jak na základě dotazníků popisujících kvalitu života, tak i podle celkového skóre rinokonjuktivitidy a maximálních hodnot nosního inspiračního průtoku. Výsledky byly velice zajímavé.

Všechny skupiny, které obdržely některou z medikací, vykazovaly daleko lepší výsledky než skupina užívající placebo. Významné zlepšení zdravotního stavu bylo ale patrné teprve na konci druhého týdne, a to u skupiny užívající mometazonfuroát v kombinaci s desloratadinem. Skupina tři, užívající mometazonfuroát a montelukast, vykazovala nejlepší výsledky ze všech po jednom měsíci léčby. Kvalita života pak byla signifikantně vyšší u skupin užívajících kombinovanou terapii než u skupin s monoterapií a placebem.

I když jsou kortikosteroidy pořád základem terapie alergické rinitidy, lze montelukast považovat za další látku, která dokáže léčbu výrazně zefektivnit. Podobně je na tom i kombinace s desloratadinem, která také přináší pacientům oproti monoterapii výraznou úlevu.

(kam)

Zdroj: Pinar E. et al.: Efficacy of nasal corticosteroids alone or combined with antihistamines or montelukast in treatment of allergic rhinitis. Auris Nasus Larynx. 2008; 35 (1): 61–66.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#