#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost desloratadinu při léčbě alergické rýmy: metaanalýza randomizovaných, dvojitě zaslepených, placebem kontrolovaných studií

14. 5. 2019

Autoři zkoumali údaje z databází MEDLINE, RMBASE, LILACS a CINAHL od ledna 1966 do května 2006. Celkově analyzovali 57 studií, z nichž 13 randomizovaných, dvojitě zaslepených a placebem kontrolovaných studií bylo nakonec podrobeno metaanalýze.

Autoři studie si určili cíl posoudit účinnost nesedativního antihistaminika desloratadinu v léčbě alergické rýmy.

 Zkoumali údaje z databází MEDLINE, RMBASE, LILACS a CINAHL od ledna 1966 do května 2006. Celkově analyzovali 57 studií, z nichž 13 randomizovaných, dvojitě zaslepených a placebem kontrolovaných studií bylo nakonec podrobeno metaanalýze.

Vzhledem k odlišným metodickým přístupům byly výsledky studií pochopitelně velmi různorodé. Celkem bylo hodnoceno 3108 pacientů. Sledovány byly následující parametry: skóre celkových příznaků, skóre nosních příznaků, nosní průchodnost a zánětlivé ukazatele v nosním sekretu (počty eozinofilů, koncentrace interleukinu 4).

Desloratadin ve srovnání s placebem statisticky významně snižoval celkové i nosní příznaky. Rovněž nosní průchodnost byla statisticky významně zlepšena při léčbě desloratadinem ve srovnání s placebem. Počet eozinofilů v nosním sekretu byl při léčbě desloratadinem také snížen.

Tato metaanalýza klinických údajů jako první metaanalytická studie antihistaminika v léčbě alergické rýmy prokázala účinnost látky. Léčba desloratadinem vede nejen k pozitivní změně celkových příznaků, ale i ke zlepšení objektivně měřitelných ukazatelů, jako je nosní průchodnost. Výsledky studie jsou podloženy důkazy Ia kategorie (nejvyšší kategorie v evidence-based medicíně).

(van)

Zdroj: G. W. Canonica a spol, Allergy 2007.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#