#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

U psoriatické artritidy není doložen významný přínos přidání metotrexátu k biologické léčbě

8. 10. 2015

Podle analýzy publikovaných studií nemá kombinace inhibitorů TNF s metotrexátem u pacientů s psoriatickou artritidou téměř žádný přínos v porovnání s monoterapií inhibitory TNF. Současné užívání metotrexátu by ale mohlo prodloužit užívání inhibitorů TNF.

Cílem průzkumu literatury provedeného k datu 31. 10. 2013 bylo vytvořit přehled dostupných důkazů porovnávajících monoterapii inhibitory TNF a jejich kombinaci s metotrexátem v léčbě psoriatické artritidy. Autoři vyhledali všechny randomizované kontrolované studie a observační studie zahrnující toto porovnání.

Našli 11 publikovaných prací a 3 abstrakta z konferencí týkajících se 6 studií se 4 inhibitory TNF a data z 6 observačních registrů. Většina těchto studií nezjistila významný rozdíl v účinnosti biologické léčby samotné a v kombinaci s metotrexátem. Některé výsledky naznačovaly, že by současné podávání metotrexátu mohlo zpomalit progresi strukturálního poškození. V ostatních parametrech ale nebyly zjištěny žádné významné rozdíly. Podle údajů ze tří ze šesti registrů přidání metotrexátu nijak neovlivní účinnost léčby inhibitory TNF. Ze zbývajících tří registrů z Evropské unie vyplývá, že užívání inhibitorů TNF (zejména monoklonálních protilátek) je delší u pacientů, kteří současně dostávají metotrexát.

Autoři uzavírají, že nedostatečné poznatky z této oblasti by mohla doplnit data z dalších observačních studií a registrů.

(zza)

Zdroj: Behrens F., Canete J. D., Olivieri I., et al. Tumour necrosis factor inhibitor monotherapy vs combination with MTX in the treatment of PsA: a systematic review of the literature. Rheumatology (Oxford). 2015 May; 54 (5): 915–926.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#