#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trpíte nykturií? Dejte si pozor na to, co večer jíte a pijete!

15. 5. 2019

Příčin opakovaných nočních návštěv toalety je celá řada. Nevhodně zvolené potraviny nebo nápoje, které před spaním konzumujeme, mohou nucení na močení přímo vyvolat nebo již přítomnou nykturii zhoršit. Čemu je proto večer lepší se vyhnout?

1. Kofeinové nápoje

Vedle stimulačních účinků jsou s nápoji a potravinami, které obsahují kofein, spojeny také účinky diuretické (močopudné). Kofein totiž podporuje tvorbu moči a její vylučování. Jedinci, kteří trpí nykturií, by se proto měli vyvarovat většímu množství kávy, kolové limonády, kakaa, čokolády, ale také energetických nápojů nebo čaje.

2. Kyselé potraviny

Velmi kyselá strava může v organismu vyvolat reakce, které mají za následek časté močení. Příkladem takových potravin je brusinkový či pomerančový džus nebo citrusy jako takové.

3. Alkohol

Řada lidí před spaním popíjí, aby lépe usnuli. Ve skutečnosti bude ale jejich spánek spíše rušen kvůli častým návštěvám toalety, protože alkohol je značně močopudný. Noční bloudění bytem pod vlivem alkoholového opojení navíc představuje riziko nebezpečných úrazů.

4. Kořeněná jídla

Velmi kořeněné potraviny, jako jsou chilli papričky, křen, kari, salsa nebo mexická či thajská jídla obecně, dráždí stěnu močového měchýře a nutí ho k vyprazdňování. Proto je vhodnější zvolit před spaním jiný typ kuchyně.

5. Příliš mnoho tekutin

Příčinou nykturie může být i nadměrné množství tekutin, které před spaním vypijeme. Důležité je proto rozvrhnout si pitný režim do celého dne a nesnažit se ho takzvaně „dohnat“ až večer po návratu z práce, kdy zjistíme, že jsme během dne málo pili. Výraznější omezení příjmu tekutin však lékaři ve většině případů nedoporučují.

(veri)

Zdroj:
www.livestrong.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#