#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Toxické megakolon: stav, kdy o přežití rozhodují minuty

15. 5. 2019

Jinými slovy se jedná o extrémní rozšíření tračníku spojené s rizikem otravy krve. Patří mezi zřídkavé, přesto však existující závažné komplikace idiopatických střevních zánětů.

Jinými slovy se jedná o extrémní rozšíření tračníku spojené s rizikem otravy krve. Patří mezi zřídkavé, přesto však existující závažné komplikace idiopatických střevních zánětů. Podle odborníků jsou tímto stavem ohroženi více nemocní s ulcerózní kolitidou v porovnání s těmi, kdo trpí Crohnovou chorobou. Při řešení tohoto problému hraje hlavní roli čas.

Bakterie mimo střevo

Nebezpečné rozšíření střeva ohrožuje podle statistik méně než 5 % nemocných s idiopatickými střevními záněty. Vzniká vinou nahromadění plynů uvnitř tračníku a ochablou střevní stěnou. Rozepnutím střeva pak dojde k utlačení cév probíhajících jeho stěnou a k omezení přívodu na kyslík a živiny bohaté krve. Hrozí tak odumření střevní stěny, její následné proděravění a vysoce rizikový průnik bakterií do dutiny břišní a do krve. Následný rozvoj zánětu pobřišnice a otravy krve pak dotyčného doslova ohrožuje na životě.

Pozor na léky!

Toxické megakolon u nemocných se závažným průběhem střevního zánětu často vzniká spontánně. Podobný stav ale mohou rovněž navodit léky, které obecně ovlivňují střevní pohyblivost. Patří mezi ně například některé druhy:

  • antidepresiv,
  • léků proti průjmům,
  • analgetik,
  • narkotik.

Zejména ti, kdo trpí ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou, by proto měli užití všech těchto skupin léků raději předem konzultovat se svým gastroenterologem.

Varovné příznaky

Toxické megakolon se obvykle projevuje některými z následujících příznaků:

  • bolest břicha a nadmutí,
  • horečka nad 40 °C,
  • nízký tlak krve,
  • vyšší tepová frekvence.

Lékaři dále nacházejí zvýšení zánětlivých parametrů v krvi a typický obraz při rentgenovém zobrazení břicha.

Rychlost rozhoduje

Léčba toxického megakolon musí být rychlá, aby se předešlo dalším komplikacím v podobě perforace střeva nebo septického šoku. Pokud je to možné, preferují lékaři terapii konzervativní za pomoci antibiotik, kortikoidů a speciální výživy. Někdy je však nezbytné pro záchranu života přistoupit k operativnímu řešení s odstraněním postižené části střeva.

(veri)

Zdroj: www.prolekare.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#