#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Správná intenzita cvičení? Sledujte rychlost svého tepu

16. 9. 2015

Aby bylo cvičení skutečně prospěšné, mělo by být dostatečně intenzivní. Ovšem nadměrné přetěžování by tělu a zdraví mohlo spíše uškodit. Jak tedy poznat, že je trénink „tak akorát“?

Pokud máte během sportovní aktivity potíže s dýcháním, pociťujete bolest a musíte v činnosti přestat dříve, než jste plánovali, pravděpodobně je intenzita cvičení vyšší, než vám vaše kondice dovolí. Pokud jste, co se pohybu týká, spíše začátečník, měli byste začínat s nižší zátěží a postupně ji přidávat tak, jak si váš organismus bude na tělesnou aktivitu zvykat.

Vyšší zátěž, rychlejší pulz

K odhadnutí stupně vhodné intenzity vám může posloužit kontrola tepové frekvence (počtu tepů za minutu).

  • Podle odborníků je ideální, pokud se pulz během cvičení pohybuje kolem 50–70 % maximální tepové frekvence.
  • Tu spočítáme podle vzorce: „220 – věk“.
  • Pokud tedy cvičí jedinec, kterému je 45 let, je jeho maximální tepová frekvence 175 pulzů za minutu (220 – 45). Aby byla intenzita jeho pohybu ideální (mírná), měl by se tep pohybovat v rozmezí 88–123 tepů za minutu (50–70 % ze 175).

Rozhoduje zdravotní stav a celková kondice

Pokud jste teprve na začátku cvičebního programu, měli byste upřednostnit spíše nižší stupeň zátěže (tepová frekvence by měla být kolem 50 % maximální možné). Naproti tomu zdraví a trénovaní jedinci si mohou dovolit krátkodobé náročné fyzické aktivity, během kterých se jejich pulz vyšplhá až na 85 % maximální tepové frekvence. Trpíte-li některým z kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou zvýšený krevní tlak, ischemická choroba srdeční nebo cukrovka, měli byste vhodnou zátěž cvičení otestovat za pomoci speciálního vyšetření – ergometrie. Během něho jedete na rotopedu a lékař kontroluje váš krevní tlak a EKG křivku.

(veri)

Zdroj:
www.mayoclinic.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#