#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Současné trendy v epidemiologii klíšťové encefalitidy

14. 5. 2019

očet případů klíšťové encefalitidy (KE) a také množství rizikových oblastí v Evropě, Rusku a některých částech Asie neustále roste. Incidence KE se sice v mnoha zemích rok od roku výrazněji liší, avšak v posledním desetiletí počet případů významně vzrostl především v pobaltských státech, v České republice a v Německu.

Počet případů klíšťové encefalitidy (KE) a také množství rizikových oblastí v Evropě, Rusku a některých částech Asie neustále roste. Incidence KE se sice v mnoha zemích rok od roku výrazněji liší, avšak v posledním desetiletí počet případů významně vzrostl především v pobaltských státech, v České republice a v Německu.

Epidemiologie

Kromě nárůstu počtu případů KE v některých evropských zemích došlo i k rozšíření výskytu KE do zcela nových oblastí, například v Dánsku, Francii a Itálii. Přesná příčina zvýšeného výskytu KE není známa, bylo však označeno několik faktorů, které se na něm mohou podílet – například klimatické změny nebo větší zájem o cestování a outdoorové aktivity.

Česká republika je druhá za Ruskem v počtu případů KE za rok a zdaleka předčí všechny ostatní země v regionu (Slovensko, Polsko, Maďarsko). V šedesátých letech byla incidence KE v Česku přibližně 400 případů za rok. Tento počet mírně poklesl v osmdesátých letech, avšak v roce 1993 se znovu přibližně zdvojnásobil. Průměrný počet případů KE v letech 2003 až 2007 byl 666 za rok, v roce 2006 však bylo hlášeno 1 029 případů. Za tento nárůst je pravděpodobně odpovědné abnormálně teplé počasí v tomto roce.

Současné trendy ve vakcinaci

Ačkoliv neexistuje žádná efektivní léčba KE, proti onemocnění je možné se účinně bránit očkováním. V Evropě je k dispozici několik různých vakcín a doporučení pro očkování proti KE se výrazně liší mezi jednotlivými zeměmi, ve kterých se nachází ohniska infekce KE. Na druhou stranu se již v současné době objevují plány, jak zvýšit mezinárodní povědomí o rizicích nákazy KE a standardizovat očkovací program napříč Evropou.

Nejvyšší proočkovanost z evropských zemí je v Rakousku, kde v roce 2009 bylo alespoň jednou dávkou očkováno 86 % populace. V Rakousku je očkování doporučené pro děti starší jednoho roku, v rizikových oblastech pak již od šesti měsíců věku. Pro děti ve školním věku je očkování proti KE považováno za povinné.

(vek)

Zdroj: Petri E., Gniel D., Zent O.: Tick-borne encephalitis (TBE) trends in epidemiology and current and future management. Travel Med Infect Dis. 2010; 8 (4): 233–45.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#