#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sekundární noční pomočování: stres, nebo nemoc?

19. 11. 2015

Sekundární noční enuréza vzniká v případě, že dítě mělo suchý interval delší než 6 měsíců a poté u něj došlo k návratu nočního pomočování. Příčinou těchto obtíží bývá často stres spojený s nepříjemnou životní událostí. Na vině však mohou být i více či méně závažná tělesná onemocnění.

Příčin tohoto typu pomočování může být více. 

  • Jak už bylo v úvodu zmíněno, za sekundárním nočním pomočováním se velmi často skrývá duševní stres. Rozvod rodičů, domácí hádky, stěhování se do jiného města, narození sourozence, nástup do školního zařízení, či dokonce fyzické nebo psychické týrání. Tyto a další významné události v životě dítěte mohou nepříznivě ovlivnit jeho emocionální rozpoložení. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že čím později sekundární noční pomočování nastoupí, tím pravděpodobnější je psychická příčina obtíží.
  • Pokud se u dítěte objeví noční i denní pomočování, je třeba pátrat po nemocech vylučovacího traktu. Nejčastěji se jedná o infekci nebo překážku v močových cestách.
  • Také různé choroby postihující nervovou a svalovou tkáň mohou být příčinou nočních vlhkých nehod.
  • V neposlední řadě se takto projevuje i cukrovka I. typu, jejíž nástup je typický právě v dětském věku. Pro cukrovku jsou kromě nočního pomočování a nadměrného močení typické příznaky v podobě pocitu žízně, suchosti kůže a sliznic a typického zápachu z úst, který připomíná přezrálá jablka.

Návštěva lékaře je nutná

Sekundární noční enuréza oproti primárnímu pomočování většinou značí závažnější problém, ať už psychický, nebo fyzický. Pokud se dítě znovu začne pomočovat poté, co již nejméně 6 měsíců zůstávalo v noci suché, je vhodné navštívit dětského lékaře. Odborník pomocí nezbytných vyšetření odhalí pravděpodobnou příčinu, na jejímž podkladě rozhodne o příslušné léčbě. Infekce močových cest vyřeší pediatr, překážky v močových cestách a další choroby vylučovacího traktu však spadají do rukou dětského urologa. Také různá jiná onemocnění spadají do kompetence příslušných specialistů.

Psychoterapie aneb léčba duše

Neméně důležitou roli v terapii sekundární noční enurézy hrají i psychoterapeuti a dětští psychiatři. Cílem psychoterapie je nalezení a řešení situace, která se stala spouštěčem nočního pomočování. V léčbě se uplatňuje především hypnóza nebo různé relaxační techniky. I zde však hrají nejdůležitější úlohu samotní rodiče. Rodinní příslušníci by se měli chovat klidně, chválit dítě za každý úspěch a podporovat jej za vše pozitivní. Dítě nesmí být v žádném případě trestáno za únik moči během spánku. Takový postoj totiž obtíže v drtivé většině případů výrazně zhoršuje.

(holi)

Zdroje:
www.webmd.com
www.kidney.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#