#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

30. 3. 2016

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

Znáte rčení, že nejlepší přípravou na budoucnost je studium minulosti a poučení se z ní? Tuto moudrou větu si spojujeme hlavně s velkými světovými problémy. Svůj význam má ale i pro jednotlivce. A vedení diabetického deníku je toho dokonalým příkladem.

Patří jen vám

Nebudeme se rozepisovat o tom, co má diabetický deník obsahovat. Jednak proto, že těchto informací jsou naše stránky plné, jednak proto, že to nelze definovat přesně. Do deníku patří to, co sami chcete. Pokud tedy půjdete do podrobností a začnete si kromě glykémie a přijatých sacharidů poznamenávat i kalorickou hodnotu jídel, své množství energie či třeba náladu, je to jen vaše věc. Zásadní je, že si píšete to, co je podle vás důležité. Cukrovka se stala součástí vašeho života. Lepší než ji odsunout do pomyslné kolonky „starosti mého lékaře“ je učit se naplno vést život s ní. Vyplňování deníku tak nevnímejte jako otravnou povinnost, ale jako další díl svého samo-učení.

Univerzita každého věku

Zmiňované učení může probíhat přesně tak dlouho a tak intenzivně, jak sami chcete. Ze začátku, když svou novou kolegyni – cukrovku – ještě příliš neznáte, by mělo být svědomité. Jde o to, co nejrychleji poznat všechny vrtochy a úskalí nemoci. Až se s diabetem naučíte žít, může stačit již jen občasná kontrola, že všechno probíhá tak, jak jsme zvyklí. Naše tělo se ale v průběhu života mění a neustále se setkává s neznámými situacemi – úplně spustit oči byste z cukrovky tedy neměli nikdy. 

Informace s cenou zlata

Časopis Today’s Dietitian, určený pro odborníky na výživu, se v listopadu 2014 věnoval otázce diabetických deníků do hloubky. Kromě přehledu vědeckých studií poskytl i názory několika výživových poradců pro diabetes. Shodovali se na následujícím:

  • Deník je nesmírně efektivním nástrojem.
  • Rychle naučí člověka vztahům mezi konzumací sacharidů, tělesnou aktivitou a hladinou krevního cukru.
  • Diabetik má díky němu možnost odhalit a odstranit chyby ve své životosprávě. Dozví se více o svém organismu a o tom, jakou roli při jeho fungování sehrávají různé typy potravin.

Jeden z odborníků však poukázal také na to, že role lékaře v otázce využití diabetického deníku zůstává důležitá. Na kontrolách by měl lékař deník vyžadovat a záznamy konzultovat s pacientem. Postupně by tak měl čerstvého diabetika směřovat ke stále větší samostatnosti. Nezapomeňte se mu tedy svým pečlivě vedeným diabetickým deníkem příště pochlubit.

(luko)

Zdroj:
www.todaysdietitian.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#