#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rozdíly v prevalenci alergií mezi různými rasami jsou nejspíše spojeny s prostředím

14. 5. 2019

Alergie jsou v USA mnohem častější u osob afroamerického původu než u bělochů. Není však jisté, zda tento rozdíl souvisí s genovou výbavou, nebo s prostředím, ve kterém lidé žijí.

Alergie jsou v USA mnohem častější u osob afroamerického původu než u bělochů. Není však jisté, zda tento rozdíl souvisí s genovou výbavou, nebo s prostředím, ve kterém lidé žijí. Podle nové studie, publikované v odborném časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, se zdá, že rozdíl spíše souvisí s expozicí negativním vlivům v prostředí.

Tým lékařů pod vedením doktora Keoki Williamse z Detroitu hodnotil vztah mezi alergickou senzitizací (definovanou jako zvýšení hodnot některých z alergenspecifických IgE protilátek) a rasou či genetickým původem u celkem 385 Afroameričanek a 216 bílých žen.

Rasa, ke které se sami pacienti hlásili, významně ovlivňovala, s jakou pravděpodobností bude u pacientů zjištěna alergická senzitizace. Pokud žena uvedla, že je Afroameričankou, byla u ní 2,19násobná pravděpodobnost senzitizace oproti referenční skupině.

Při zhodnocení místa bydliště (město či předměstí) však nebyla zjištěna žádná statisticky významná korelace mezi genetickým původem a alergickou senzitizací. Upravené odds ratio pro městské a předměstské prostředí bylo 2,09, tedy více než dvojnásobná pravděpodobnost alergické senzitizace při bydlení ve městě.

Ze studie je evidentní, že genetický původ ve smyslu rasy na rozvoj alergie zřejmě nemá vliv. Při eliminaci alergií v různých skupinách obyvatel je primárně nutné zaměřit se na expoziční faktory prostředí.

(jin)

Zdroj: J Allergy Clin Immunol 2008; 122: 820–827.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#