#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Riziko rekurence karcinomu prsu po pěti letech je nízké

15. 5. 2019

Rakovina prsu je celosvětově nejčastější příčinou úmrtí mezi ženami. Podle americké studie mají ženy, které přežily rakovinu prsu pět let po léčbě, relativně nízké riziko rekurence nemoci. Každá žena s vážným stadiem III má podle vědců pouze třináctiprocentní riziko rekurence.

Rakovina prsu je celosvětově nejčastější příčinou úmrtí mezi ženami. Podle americké studie mají ženy, které přežily rakovinu prsu pět let po léčbě, relativně nízké riziko rekurence nemoci.

Studie z Ameriky

Každá žena s vážným stadiem III rakoviny prsu má podle vědců pouze třináctiprocentní riziko rekurence, pokud přežila prvních pět let. Tato skutečnost vychází z nové studie.

Lékaři sledovali rekurenci rakoviny prsu u 2838 žen ve Spojených státech. U vybraných žen se od iniciální chirurgické léčby, radiační léčby, chemoterapie či hormonální terapie před pěti lety nádor neopakoval. U žen se stadiem I byl tumor malý a nešířil se do okolí. Rakovina prsu se v tomto případě vrátila po pěti letech v sedmi procentech případů.

Ženy se stadiem nádoru II měly tumor větší a rozšířený na axilární lymfatické uzliny. V těchto případech byla rekurence zaznamenána v 11 procentech. U žen se stupněm III, jejichž tumor byl velký a zasahoval i do spádových uzlin, byla zjištěna po pěti letech přežití rekurence u 13 procent případů. Ženy v uvedené studii byly léčeny v letech 1985 až 2001. Je třeba zdůraznit, že studie nezahrnuje nové metody léčby protilátkami proti HER2/neu (trastuzumab) a inhibitory aromatáz.

Nadměrný strach žen

Mnoho pacientek se po pěti letech bez zjevné rekurence znovu ptá, jaké je riziko opakování nádoru po pětiletém přežití. Podle Abenaa Brewster z univerzity v Texasu si ženy myslí, že je riziko rekurence tumoru po pěti letech vyšší, než je tomu ve skutečnosti.

Další poznatky

Vědci v nové studii také odhalili skutečnost, že ženy s tumorem prsu, který exprimuje estrogenové receptory, mají vyšší riziko pozdních rekurencí ve srovnání s ženami, které tento typ tumoru neměly.

(ena)

Zdroj: Journal of the National Cancer Institute 2008(20 August);100:1179–1183.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#