#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Psychosomatika II: Když bolí duše, bolí i tělo

15. 5. 2019

Podle Světové zdravotnické organizace je o zdraví možné mluvit pouze tehdy, cítíme-li se v pořádku nejen tělesně a duševně, ale i v rovině sociální. Proto si musíme uvědomit, že naše zdraví ovlivňují i vlivy, jako je prostředí kolem nás.

Náš zdravotní stav vzniká jako výsledek působení mnoha vlivů. Nemůžeme se proto omezit na konstatování, že zdraví je jen stav těla.

Podle Světové zdravotnické organizace je o zdraví možné mluvit pouze tehdy, cítíme-li se v pořádku nejen tělesně a duševně, ale i v rovině sociální. Proto si musíme uvědomit, že naše zdraví ovlivňují i vlivy, jako je prostředí kolem nás, vztahy s lidmi, kteří nám jsou blízko, naše psychická vyrovnanost a mnohé další. Zkrátka být zdravý není nijak jednoduché. A v některých případech se nemoci z psychické oblasti mohou přenést i do roviny fyzické – mohou být jednou z příčin nemoci nebo velmi důležitým faktorem, který průběh nemoci ovlivňuje.

Ulcerózní kolitida i Crohnova nemoc jsou chronická onemocnění trávicího traktu. Jejich příčina není doposud zcela jasná, průběh je těžko předvídatelný, obvykle si ale lidé s těmito onemocněními stěžují na průjem, bolesti břicha, v některých případech se může vyskytnout i horečka, ztráta hmotnosti a další projevy, které se mohou objevit i mimo trávicí trakt (odkaz).

K léčbě těla patří i léčba duše

Psychologické faktory mohou přispět k nástupu i průběhu onemocnění a zcela jistě mají důležitý význam i při léčbě těchto onemocnění. Život s Crohnem nebo kolitidou není nijak jednoduchý a lidé se během boje s nepříjemným onemocněním dostávají do řady obtížných situací. To, jak je zvládají, závisí jednak na podpoře okolí, ochotě vyjít vstříc, ale i na odhodlání pacientů s nemocí bojovat.

Jedna obtíž, mnoho pocitů

Je zajímavé, že různí pacienti snášejí stejné obtíže rozdílně – jde zejména o středně těžkou intenzitu obtíží – u lehčích i velmi těžkých problémů se tyto rozdíly stírají. To znamená, že středně těžké nálezy, které je možné zařadit například podle kolonoskopie nebo skórovacích tabulek do stejné kategorie, vnímají lidé rozdílně i podle toho, jaký je jejich přístup k nemoci, jak jsou naladěni a jak se dokážou s nemocí i s obtížnými situacemi obecně ve svém životě vyrovnat.
Mnohdy je také možné zmírnit lehce probíhajícího Crohna nebo kolitidu snížením stresu a úpravou stravy tak, že obtíže takřka vymizí. Vždy je ale třeba poradit se s gastroenterologem a dodržovat pravidelné prohlídky.

(hak)



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#