#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

První vakcína proti klíšťové encefalitidě: vakcína FSME-IMMUN

14. 5. 2019

První vakcína proti klíšťové encefalitidě, FSME-IMMUN Inject, byla uvedena na trh v 70. letech minulého století a od té doby byla dále optimalizována ve smyslu své bezpečnosti i imunogenicity. Současná podoba vakcíny je pod názvem FSME-IMMUN k dispozici od roku 2001.

První vakcína proti klíšťové encefalitidě, FSME-IMMUN Inject, byla uvedena na trh v 70. letech minulého století a od té doby byla dále optimalizována ve smyslu své bezpečnosti i imunogenicity. Současná podoba vakcíny je pod názvem FSME-IMMUN k dispozici od roku 2001.

I když většina případů nákazy klíšťovou encefalitidou (KE) je asymptomatických, každoročně je na celém světě hlášeno 10 až 12 tisíc klinických případů tohoto onemocnění. V současné době neexistuje proti KE žádná kauzální léčba, a proto vakcína zůstává základním způsobem obrany proti tomuto infekčnímu onemocnění.

První vakcína proti KE, FSME-IMMUN Inject, byla uvedena v 70. letech minulého století v Rakousku a byla testována u přibližně 30 tisíc osob s vysokým rizikem nákazy (např. u lesních dělníků) v endemických oblastech. Mezi těmito očkovanými osobami se nikdy nevyskytlo onemocnění KE, zatímco pravděpodobnost nákazy u osob s vyšším rizikem byla v té době přibližně 1:1000. V roce 2001 byla uvedena na trh nová verze vakcíny, FSME-IMMUN, a v roce 2003 také první vakcína pro děti a adolescenty mladší 16 let, FSME-IMMUN Junior.

U vakcíny FSME-IMMUN pro děti i pro dospělé bylo na základě rozsáhlých klinických studií určeno optimální dávkování a očkovací schéma, dále byla sledována jejich bezpečnost, imunogenicita a doba přetrvávání protilátek. Zrychlené očkovací schéma bylo vytvořeno především pro potřeby cestovatelů cestujících do endemických oblastí a dále za účelem očkování v průběhu letních měsíců, kdy hrozí vysoké riziko nákazy KE. Ačkoliv výsledky srovnávacích studií naznačovaly, že imunitní odpověď po druhé dávce základního očkovacího schématu je silnější ve srovnání s imunitní odpovědí po druhé dávce zrychleného schématu, po třetí dávce v obou schématech již nebyl mezi oběma imunitními odpověďmi zjištěn žádný rozdíl.

Podrobně byly diskutovány také doporučené intervaly mezi následnými přeočkováními a dále otázka, zda se tyto intervaly mají zkracovat u starších osob. Na základě výsledků klinických studií byl stanoven termín prvního přeočkování po třech letech od absolvování základního nebo zrychleného očkovacího schématu a po pěti letech pro každé další přeočkování. Pouze osoby starší 60 let by měly přeočkování absolvovat vždy v kratších, tříletých intervalech.

Zkušenosti z Rakouska, kde byl v minulém století zahájen národní program očkování proti KE a očkováno bylo 90 až 100 % populace, umožňují odvodit účinnost vakcíny z celkové incidence onemocnění. Ta byla stanovena jako zhruba 99%. Další podrobnosti a informace o výsledcích klinických studií lze nalézt v článku publikovaném před časem v časopise Vaccine.

(vek)

Zdroj: Loew-Baselli A. et al.: Prevention of tick-borne encephalitis by FSME-IMMUN vaccines: review of a clinical development programme. Vaccine., 2011; 29 (43): 7307–19.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#